Støttemarkering for Gaza:

– Det er rene massakren vi har vært vitne til

Kommunen har foreløpig ingen planer om å bidra med nødhjelp til vennskapsbyen Gaza.

VIL HJELPE: Rødt-politiker Jens Ingvald Olsen mener politisk og økonomisk støtte til Tromsøs vennskapsby Gaza er viktigere enn noen gang. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Mandagens massedemonstrasjoner på Gazastripen endte med 55 drepte palestinere, og rundt 2.400 sårede, ifølge NRK. I ettermiddag arrangerer Palestinakomiteen i Tromsø Nakba-markering – at det er 70 år siden fordrivelsen av palestinerne.

Det blir en spesiell markering, etter de siste døgns tragiske hendelser, mener Jens Ingvald Olsen.

– Det er rene massakren vi har vært vitne til, at så mange sivile har blitt skutt ned av israelske grensevakter. Behovet for politisk og økonomisk støtte til Gaza er større enn noen gang, mener Rødt-politikeren.

Vil ha større internasjonalt press

En solidaritetsmarsj, med palestinske flagg og sørgebånd, innleder Nakba-markeringen på Stortorget – før appeller og kulturinnslag skal holdes inne på Rådhuset.

Olsen forteller at det ikke har vært noen kommunikasjon mellom Tromsø kommune og Gaza det siste døgnet.

– Som vennskapsby: Hva gjør Tromsø for Gaza nå?

– Arbeidet for å hjelpe befolkningen i Gaza foregår kontinuerlig. Vi i Vennskapsgruppa Tromsø – Gaza skal ha et møte 25. mai der vi skal se på hvordan vi kan utvide og utvikle samarbeidet. Politisk sett er det viktigste å øke presset mot regjeringen og Stortinget til å trykke på internasjonalt mot Netanyahu og USA.

Maleri av Listhaug-kunstner til auksjon

Politikeren, som også er styremedlem i stiftelsen Vennskap Tromsø – Gaza, mener det er viktig å bygge videre på solidaritetsarbeidet som har lange røtter i Tromsø.

– Vi skal fortsette å vise politisk solidaritet med palestinerne, men også økonomisk støtte. Det har blant annet blitt samlet inn millioner for å holde proteseverkstedet i Gaza i drift. Kommunen bevilget nylig 100.000 kroner til Gaza, fra disposisjonsfondet. Det skal også samles inn penger under markeringen i dag, sier Olsen.

Mandag skal det nemlig auksjoneres bort et maleri av kunstneren «AFK», som sto bak den kontroversielle gatekunsten i Bergen, der Frp-politiker Sylvi Listhaug ble portrettert hengende på korset.

Ønsker større boikott av israelske varer

I tospann med Rødt-politiker og lege Mads Gilbert, var det Jens Ingvald Olsen som i 2016 fremmet det vedtatte forslaget om en kommunal boikott av israelske varer som er produsert i okkuperte palestinske områder.

– Etter at UD presterte å bruke halvannet år på finne ut at kommunens boikottvedtak er lovlig, håper vi at flere kommuner gjør det samme. Flere har allerede innført lignende tiltak, som Trondheim kommune. I tillegg foreligger det vennskapsavtaler med Gaza i flere norske byer, sier han.

Olsen peker på en bred, folkelig støtte til palestinerne gjennom flere tiår fra tromsøværingene.

– Kontinuiteten i det mangslungne solidaritetsarbeidet med Gaza gjør Tromsø unikt i europeisk sammenheng, mener politikeren.