Helseministeren om krisen:

– Lufttransport må være sitt ansvar bevisst

Luftambulansesaken blir nå behandlet i Stortinget.

Stortinget: Bent Høie orienterte tirsdag Stortinget om ambulanseflykrisen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix  Foto: Junge, Heiko

nyheter

– Stortinget har etterspurt handling, og det har jeg orientert om. Vi har kjøpt inn ekstra flykapistet fra Babcock, og styrket AMK-sentralen. Min hovedprioritert er å sette inn tiltak som ivaretar pasientens sikkerhet. Har ikke hørt noe annet forslag fra opposisjonen enn å annullere kontrakten eller forlenge kontrakten med nåværende operatør. Det ene er svært dyrt, og det andre er ulovlig, sier helseminister Bent Høie.

Helseministeren orienterte om hvilke tiltak de har satt inn, for å gi økt beredskap.

LES OGSÅ: Marianne Telle solgte tjenester til Helse Nord

– Vi ser på muligheten for å leie inn flere fly fra andre leverandører. Babcock kan ta over enkelte baser hvis ikke lufttransport klarer å levere ut kontraktsperioden.

Ansvar

Helseministeren understreket at det er dagens operatør som har ansvaret for å levere luftambulansetjenestene ut kontraktsperioden til neste som er.

– Det er også kontraktsfestet at dagens operatør er pålagt å bidra til en sømløs overgang til en ny kontrakt. Det er viktig at Luftambulansen er bevisst dette ansvaret. Derfor hadde jeg i går et møte med styreleder og direktør i selskapet, som forsikret om de er bevisst sitt ansvar.

Tok opp Telle-saken

Høie adresserte også tidligere Helse Nord-styreleder, Marianne Telles, avgang.

– Marianne Telle gikk i går av, slik at resten av styret i Helse Nord kan lede prosessen i denne perioden. Det har ikke kommet fram opplysninger om at Telle har påvirket anbudsprosessen eller fått informasjon som har gitt henne fordeler.

Han gjentok også at det ville bli dyrt å bryte kontrakten med Babcock, slik flere opposisjonspartier har tatt til orde for.

– Kontrakten er innført med Babcock på lovlig vis, og kan ikke brytes uten betydelige kostnader og økonomiske konsekvenser.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter