NRK Troms-ansatte: – Overrasket, men kampklare

Tirsdag ettermiddag forlot rundt 50 NRK Troms-ansatte jobbene sine etter at det ble brudd i forhandlingene mellom Norsk Journalistlag og NRK. Høyere lønn og komptetanseheving er blant kravene til NRK-journalistene.

NRK-journalistene Hege Iren Hansen (fra venstre), Helga Bones, Jørn Resvoll, Per Kristian Olsen, Øystein Antonsen, Elise Holdal, Marit Eilertsen, Jørn Inge Johansen og Gunnar Grindstein forlot tirsdag ettermiddag arbeidsplassene sine etter at det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom Norsk Journalistlag og NRK.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det er brudd i meklingen mellom Norsk Journalistlag og NRK/Spekter. 1700 medlemmer i Norsk Journalistlag går ut i streik fra 13:01 tirsdag, melder NRK på sin hjemmeside.

– Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene. Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalister ut i streik, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK, etter intense forsøk på å finne løsninger hos Riksmekleren til VG.

Det var i slutten av april at det ble brudd mellom NJ og Spekter. Ifølge journalistlaget stanset forhandlingene på et tilbud på 11.500 fra NRK og et krav på 19.500 fra de fagorganisertes side melder VG.

Overrasket

De ansatte i NRK Troms var overrasket over at det endte med brudd i forhandlingene etter at meklingen på overtid ikke ført fram.

– Ja, jeg er overrasket siden meklingen drøyde så lenge, men vi er kampklare. Det virket som partene hadde noe å snakke med hverandre om. Selv skulle jeg på kveldsvakt i dag og jeg var på tur da beskjeden om bruddet kom. Nå er det tusen ting som må ordnes, sier Marit Eilertsen, klubbleder for de organiserte i Norsk Journalistlag på NRK Troms.

Nå er hun streikegeneral for de rundt 50 som er tatt ut i streik. De NRK-ansatte hadde et lønnskrav på 19.500 kroner, mens tilbudet fra ledelsen fra på 11.500 kroner, men det er ikke bare lønna som er viktig.

– Vi hadde forventet et lønnshopp. Sammenlignet med lønnsnivået til landets ti største mediehus ligger vi 110.000 kroner under. Vi er også veldig opptatt av kompetanseheving, noe arbeidsgiver ikke er villig til å innfri. Vi vil ikke gå ut på dato, derfor må NRK legge til rette for at vi får kompetanse, ellers frykter vi å bli erstattet av folk med en anne type kompetanse. NRK vil også fjerne en kompensasjonsdag som vi har, sier hun.

17.mai-sendingen ryker

NRK-veteran Gunnar Grindstein var også overrasket over at det ble brudd. Han har jobbet iherdig den siste tiden med å forberede 17.-mai-innslagene fra Tromsø, som det nå ikke blir noe av.

– De siste detaljene kom på plass i dag. Jeg skulle inn i løpet av 17.mai-sendingen med tre innslag; med Sør-Tromsøya skolekorps, Tromsøtamburene på Reinen skole og Samisk Samspill på Skansen. Jeg trodde på løsning, men nå har jeg vært nødt til å ringe rundt til dem jeg hadde avtale med 17. mai, sier Grindstein. 

Han mener det er NRK-ledelsen må ta ansvaret for streiken og at blant annet 17.mai-sendingen ryker.

– De har ikke vært villig til å komme journalistene i møte i forhold til lønn, der forskjellen til andre store mediehus er på over 100.000 kroner.

Fra streikeleder til distriktsredaktør

Det er 12 år siden NRK Troms var berørt av streik sist. Da var Nina Einem streikegenral for den åtte dager lange streiken, i dag er hun distriktsredaktør i NRK Troms.

– Ja, jeg var streikeleder ved siste streik. Vi har ulike roller og jeg har god dialog med fagforeningen, og det siste vi gjorde før journalistene forlot var at vi tok hverandre i hendene.