– Nå kan vi hjelpe enda flere

Tromsø matsentral får leie kjøkken av kommunen for bare én krone i året.

GLADE: Ildsjel bak Tromsø matsentral, Geir Arne Skogeng Nordstrand, er her sammen med ordfører Kristin Røymo. Rundt bordet sitter Ola Svendsen i Norgesgruppen, Marit Hemmingsen i Coop Nord, Grete Ovanger i Asko Nord, styreleder i matsentralen Knut Wilhelmsen og Martin Holm i Coop Norge. Alle er fornøyd med nye lokaler. 

nyheter

– Jeg prøver fortsatt å fordøye det, sier Geir Arne Skogeng Nordstrand, mannen som jobber for at vanskeligstilte skal få noe å spise.

En kry Kristin Røymo annonserte i forrige uke at kommunen endelig har fått på plass en avtale om lokaler med Tromsø matsentral.

– Gjennom et utrolig godt samarbeid mellom flere aktører har vi nå fått på plass en leieavtale mellom det som har vært sentralkjøkkenet på Mortensnes med en årlig leie på kroner en. De har behov for mer plass, og vi har plass, sier Røymo.

Hjemmetjenesten har også ønsket lokalene, men skal i stedet få en midlertidig modulløsning som ifølge ordføreren vil fungere fint.

Blitt en stor aktør

På litt over ett år har matsentralen samlet inn over hundre tonn mat, og har i dag 150 personer i Tromsø som regelmessig mottar mat fra sentralen. Ikke har de svinn heller, og av de hundre tonnene har de bare kastet rundt 250 kilo, ifølge Nordstrand.

Flere leverandører og samarbeidspartnere av matsentralen deltok på møtet på rådhuset, og samtlige var full av lovord om Nordstrands innsats.

– Ikke bare har du hatt en god idé, men du har hatt gjennomføringsevne. Det må vi takke deg for, sier Grete Ovanger i Asko Nord.

Store lokaler

De nye lokalene er på hele 400 kvadratmeter, og har rikelig med fryse- og kjølemuligheter.

– Dette gjør at vi kan ta inn varer fra flere butikker, at vi kan få inn flere hender og frivillige. Bare kreativiteten setter grenser. Det gjør også at vi kan utvikle Tromsø matsentral til å hjelpe enda flere, sier han.

Han er også mer enn fornøyd med leieprisen for de nye lokalene, og legger like gjerne noen mynter på bordet.

– Her har kommunen husleie 27 år fram i tid, sier han spøkefullt, før han legger til:

– Vi er veldig glade for å få på plass denne avtalen. Med klare hoder og varme hjerter har vi klart oss i mindre lokaler, men det blir flott å flytte inn på kjøkkenet på Mortensnes, sier Nordstrand.

På flyttefot

Matsentralen holdt først til i lokalene til gatemagasinet Virkelig, og har siden i fjor høst holdt til på Alfheim Arena, hvor de har fått leie gratis mens de har ventet på å få på plass permanente lokaler.

Leverandørene er også fornøyd med at nye lokaler, slik at de kan levere mer mat.

– Vi må ofte kaste mye sesongbaserte varer når sesongen er over, særlig frukt og grønt, og andre typer ferskvarer. Nå kan vi levere mer av det til Matsentralen, sier Martin Holm i Coop Norge.