– Personlig ble det litt spesielt, men jeg står på for at mine eks-kollegaer får bedre lønnsvilkår. sånn at gapet på 110.000 kroner til de største mediebedriftene blir mindre, sier Jørn Resvoll.

Avskjed som streikende

Tirsdag ettermiddag var han blant de rundt 50 journalistkollegaene i NRK Troms som ble tatt ut i streik etter bruddet i lønnsforhandlingene. På landsbasis er 1.700 journalister i NRK i streik, som lammer både radio-, TV- og nettvirksomheten.

Fredag 18. mai skulle Resvoll hatt sin siste arbeidsdag på NRK Troms, nå blir det i stedet som streikende, med mindre streiken blir avblåst.

– Tirsdag 22. mai begynner jeg som kommunikasjonsrådgiver på UNN. Det blir kjempevemodig å forlate NRK etter 16 fantastiske år, og ikke minst savnet etter mine NRK-kollegaer, sier han.

– Og vi vil savne ham, skyter streikeleder Marit Eilertsen inn.

Har forståelse

Onsdag formiddag var de NRK-streikende lokalt samlet på streikekontoret i andre etasje på utestedet G. De står streikevakter utenfor «minilyst» og i Tromsø sentrum, hvor de deler ut løpesedler og informerer om hvorfor de streiker.

– Vi har fått mange støtteerklæringer, og unison støtte fra folk som jobber i samme bransje. Vi er også forberedt på å møte folk som sier de vil ha lisenspengene tilbake. Vi har forståelse for at folk savner NRK og vi er ikke glade for å streike. Vi mener streiken er NRK-ledelsens ansvar, sier Eilertsen.

17. mai-oppfordring

Senterpartiets Sandra Borch sier til VG at partiet oppfordrer fagforeningen til å unnta 17. mai fra streiken, mens Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad mener NRK må betale tilbake de pengene de sparer på streiken blant statskanalens 1.700 journalister.

– Vi oppfordrer NRK og Norsk Journalistlag til å sende 17. mai-sendingen. Jeg har full forståelse for streiken, men NRK er viktig for mange, særlig viktig for de mange gamle som ikke kommer seg ut for å feire grunnlovsdagen, sier Borch til VG.

– I denne typen streik er det stort sett bare én taper, og det er lisensbetalerne. Hvis streiken pågår en stund er realiteten at NRK kommer til å spare ganske mye penger på å ikke gi lønninger til de streikende, sier Bjørnstad til avisa.

Holde moralen oppe

Den lokale streikelederen reagerer på Sandra Borchs VG-utspill.

– Det er selvfølgelig trist og vi er lei oss for at det ikke blir 17. mai-sending, men å oppfordre til å være streikebrytere, er mildt sagt underlig, sier Marit Eilertsen til iTromsø.

I tillegg til høyere lønn for å tette lønnsgapet, krever de streikende at NRK tar ansvar for å gi de ansatte kompetanse for framtida og likebehandling for tilkallingsvikarer.

Sist gang det var NRK-streik, i 2006, varte streiken i åtte dager.

– For å holde streikemoralen oppe finner vi på aktiviteter for å synliggjøre oss, samtidig som vi vil gjøre noe som kommer andre til gode. Vi deltar i trappeløpet på The Edge som betyr penger til Kreftforeningen, og vi skal rydde søppel i fjæra i Kaldfjorden og i forbindelse med en fjelltur, sier streikelederen.