17. mai:

Slik skal nasjonaldagen markeres i Tromsø

Her får du komplett oversikt over hva som skjer når og hvor i det offisielle 17. mai-programmet for Tromsø.
nyheter

Bilder av selve togrutene i sentrum kan du se over her!

Her kan du også se 17. mai-programmet for alle byens bydeler.

Tromsø Sentrum
Kl. 07.00: FLAGGET HEISES VED SPEIDERHUSET 17.mai-komitèens hilsen ved Jack-Arne Giæver Nilsen SPEIDERTOGET 1. Flaggborg 2. 17.mai komitéen 3. TOF Guttemusikken 4. Speiderne Rute: Start fra Speiderhuset, Skolegata, Rådhusgata, Rådhusparken. Ordfører Kristin Røymo overbringer byens hilsen. Inger Buresund holder appell ved statuen av Kong Haakon VII. Sang: «Kongesangen» Rute videre: Ned Rådhusgata, nord Grønnegata, ned Bispegata, sør Storgata til Stortorget. Renate Larsen holder appell ved Fangst- og fiskermonumentet. Sang: «Millom bakkar og berg», to vers. Rute videre: Sør Sjøgata til Prostneset. Henrik Broberg holder appell ved Jødemonumentet. Sang: «Fagert er landet» Rute videre: Roald Amundsens plass. Asle Guneriussen, Arktisk forening, holder appell ved statuen. Sang: «Å eg veit meg eit land» Rute videre: Til Bankgata 13. Svein Olaf Antonsen holder appell ved minneplaten for Gestapos ofre. Sang: «Alltid freidig når du går», 1. og 2. vers. Rute videre: Til Domkirkeparken. Jardar Johansen holder appell ved minnetavlen over krigens falne. Sang: «Alltid freidig når du går», 3. vers. Rute videre: Nord Storgata opp Fr. Langesgate til Kongsparken. Sang: «Ja, vi elsker», 1. vers. Speiderappell. Kransnedlegging ved statuen av Kong Olav V. Avslutning med appell og hilsen til flagget. Speiderbønnen synges. Kl. 08.30: TOF Janitsjarkorps spiller på Rambergan Kl. 09.00: RAMBERGAN. Byens fredsmarkering og minnehøytidelighet over krigens ofre. TOF Janitsjarkorps deltar. Sang: «Gud signe vårt dyre fedreland», to vers. Byens hilsen til H.M. Kong Harald V/ved Sveinar Øvergård. Sang: «Kongesangen». Sersjant 1. klasse Marius Gundersen, Brigade Nord taler og legger ned krans ved monumentet. Sang: «Ja, vi elsker», tre vers. Æreskompani ved Brig N,Tromsø Lotteforening og krigsveteraner. Kl.08.30 - 10.00: Musikk i byen TOF Janitsjarkorps spiller på Rambergan og ved Seminaret Bo- og servicesenter TOF Guttemusikken spiller ved Rehabiliterings-senteret Nord-Norges kurbad. Tromsø Folkeskoles musikkorps spiller ved UNN. Borgtun musikkorps spiller på Stakkevollan. Sør-Tromsøya skolekorps spiller ved Sør-Tromsøya sykehjem og Laureng Borgtun musikkorps spiller ved Mortensnes bo- og servicesenter (kl 1230) Kl. 09.00: Messe i den katolske kirke. Kl. 10.00 - 14.00: Kafé for funksjonshemmede. Tromsø dagsenter (underetg. Heracleum) v/TOF Guttemusikken Kl. 10.00: Tromsø Akademiske Kvinnekor (TAKk) hyller Norge, Tromsø og kvinnen ved Alberte-statuen (mellom Biblioteket og Rådhuset) Årets tale ved Professor Marie-Theres Federhofer som forteller om en kjent kvinne HERACLEUM Inviterer til åpen kafe kl 10.00-15.00. Kakebord, pølser, is og lapskaus. Åpent for alle FRIMISJONEN Grønnegata 101-kafè mellom kl 10.00-16.00. Salg av kaffe, kaker, pølser, is og brus. Det blir hurrarop, barnelatter, hyggelige folk og masse godt i kafèen. Loddsalg med trekning kl 1500. Du er hjertelig velkommen. POLARIA Åpent kl 10.00-17.00. Gratis inngang. I vår kafè kan du kjøpe vafler, smørbrød og Mydland-pølser. I tillegg har vi et utvalg kaker og selvfølgelig is. Både store og små kan også nyte et glass med noe godt i. Selene forer og trener vi kl 12.30 og 15.30, og våre to panoramafilmer viser vi hver halve time gjennom hele dagen. Det er med andre ord mange gode grunner til å legge turen innom Polaria på 17, mai. SKOLETOGET Kl. 10.15: Oppstilling i skolegården ved Kongsbakken videregående skole 1. Speidernes flaggborg 2. 17.mai komiteen og ordfører 3. TOF Guttemusikken 4. Steinerskolen (jubilerende skole 30 år) 5. Solneset skole (jubilerende skole 20 år) 6. Ekrehagen skole 7. Tromsø International School 8. Sør-Tromsøya Skolekorps 9. Bjerkaker skole 10. Fagereng skole 11. Prestvannet skole 12. Mortensnes skole 13. Tromsø Folkeskoles Musikkorps 14. Gyllenborg skole 15. Workinnmarka skole 16. Hamna skole 17. Borgtun Musikkorps 18. Borgtun skole 19. Stakkevollan skole 20. Fjellheim bibelskole 21. Langnes skole 22. Grønnåsen skole 23. Sommerlyst skole 24. TOF Janitsjarkorps 25. Kongsbakken videregående skole Kl. 10.45: PROGRAM I SKOLEGÅRDEN Musikk under oppstilling av korpsene. Felleskorps m/dirigent Rolf Figenschau spiller til allsangene: «Vi ere en nasjon vi med» Tale for barna ved Valeria Jensen og Sebastian Martnes, 6. klasse ved Steinerskolen som er 30 år i år, og Linus Alexander Høper Joseph 5. trinn og Henrik Marinius Bjørkli-Eriksen, 7, trinn ved Solneset skole som er 20 år. Allsang: «Ja, vi elsker», tre vers. Markering av musikkorpsenes år og Norges Musikkorps Forbunds 100 års jubileum. Politiet og 17.maikomitèens uniformerte vakter bistår med oppstilling og avmarsj. Kl. 11.00: Avmarsj Rute: Nord Skolegata, Dramsveien til Rambergan, ned St. Hanshaugen, N. Tollbodgate, sør Storgata, ned Fredrik Langes gate, sør Sjøgata, opp Kirkegata, sør Storgata, opp Strandskillet, nord Vestregata, ned Fredrik Langes gate, nord Grønnegata, ned Erling Bangsunds plass til Stortorget. Kl.12.00 Salutt Under innmarsj på Stortorget Korpsmusikk. Sør-Tromsøya skolekorps m/dirigent Rolf Figenschau spiller til allsangene: «Norge i rødt, hvitt og blått” to vers Tale for dagen ordfører Kristin Røymo Talen tegnspråktolkes av Kirsten Berly og Liss-Nina Krag-Pedersen «Tromsøsangen» tre vers Brukere av tolketjenesten, samt tilhørere i rullestol med deres følge, er hjertelig velkommen helt frem foran scenen. GYLLENBORG SKOLE 17. mai kafè fra kl.1100-1500. Brus, saft, kaker, sukkerspinn og pølser.Morsomme aktiviteter. Kontant eller vipps. KULTURPROGRAM PÅ SKANSEN Kl. 12.30: Programleder Stina Fagertun ønsker velkommen Kl. 12.35: Kulturskolens Trommeensemble v/Odd Kyrre Alsvik Kl. 12.45: Kulturskolens Blåsesterke Lurlag v/Sten Ivar Frydenlund Kl. 13.00: Kulturskolens Samisk Samspill v/Herborg Rundberg Kl. 13.15: Ishavsguttene v/Harald Bakkeby Moe Kl. 13.30: Det Norske Mannskor av 1995 v/dirigent Lars Kristian Håkestad Eliassen Kl. 13.30-14.20: Barneeventyr og gode gammeldagse barneleker v/Stina Fagertun Kl. 14.00: Tromsø Arbeiderforenings Mandskor v/dirigent Sondre A. Kleven Kl. 14.20: BUL-Tromsøs Spellemannslag og folkedanslag spiller og danser Kl. 15.00: Talen for Tromsø by v/tidl.redaktør og forfatter Jonny Hanssen Kl. 15.10: Virituost samspill v/fiolinist Erika Toth og Rune Larsen på akkordion, fra Kultur i Troms/Troms fylkeskommune Kafè Bårstua 1840 er åpen fra kl 1100. Hovedhuset på Skansen er også åpent for servering. Byens veteranbilklubber viser fram sine fineste veteranbiler og veteransykler rundt Skansen. AURORA KINO FOKUS Gratis forestillinger: Kl. 13.00 og kl. 16.00: Ferdinand (tillatt for alle) Kl. 13.00 og kl. 1600: Askeladden (9år) Alle andre visninger i løpet av dagen går som ordinære visninger. TROMSØ DOMKIRKE Kl 13.00: 17. maigudstjeneste ved sokneprest Kjell Y. Riise. Domkantor Hijoo Moon. Tromsø Arbeiderforenings Mandskoret deltar. SMÅBARNSTOGET Kl. 13.00: Oppstilling i Skolegata v/ Kongsbakken videregående skole 1. Flaggborg 2. 17.mai komitéen 3. TOF Janitsjarkorps Politiet anviser fortløpende plass til barnehagene og Skittenelv musikkorps Alle barn under skolepliktig alder er velkommen med foreldre/foresatte Kl. 13.15: Avmarsj. Ned Kongsbakken, sør Vestregata, ned Strandskillet, nord Storgata og ned til Stortorget. Kl. 14.00: Konsert på Stortorget ved Skittenelv Musikkorps og Rystraumen Blæseensemble. Kl. 14.00: FESTKONSERT i Kuturhuset, hovedscenen. NOSO Kammerorkesteret, Tromsø Akademiske Kvinnekor (TAKk) og TOF Janitsjaren. Konserten er gratis, men billetter må hentes ut i billettluka på Aurora kino fra 19. april. Maks 4 billetter pr pers. 60 minutters varighet. FJELLHEIM, MELLOMVEGEN 96 Kl.14.00: Leker og kiosk for store og små Kl.16.00: 17. mai-fest for hele familien. Andakt, kaffe, kaker og underholdning Kl.14.15 Hurtigrutekaia TOF Guttemusikken spiller. Avmarsj med passasjerer og mannskap fra kl 1545 for deltakelse i folketoget. Kl. 14.30: RUSSETOGET Rute: Kongsbakken videregående skole, sør Skolegata, Jonas Lies gate, ned Muségata, nord Strandveien, Storgata til Stortorget. Tale av russepresident Even Grønbech-Hope FOLKETOGET Kl. 16.00: Oppstilling ved Kongsbakken videregående skole. 1. Flaggborg 2. 17.mai komitéen og ordfører 3. Kommunestyret,Formannskapet og Kommunaldirektører 4. TOF Janitsjarkorps 5. Hurtigrutens passasjerer og mannskap Øvrige deltakere blir anvist plass av politiet ved oppmøte. Det blir garantert en fargerik og enorm deltakelse, hvor alle grener innen byens mangfoldige flora av korps, sangkor, idrettslag, foreninger og organisasjoner osv, osv. deltar med iver og stor entusiasme. Her er det plass for alle, både påmeldte og ikke påmeldte. Vel møtt til det som garantert blir ”vårens vakreste eventyr”! NB !! For å få «flyt» i toget, anmodes det om at det ikke foretas oppvisninger som fører til stopp, og dermed skaper unødige luker. Det gjøres ett kort stopp utenfor Laureng, og ved Scandic Grand Hotel. Dette for å innhente luker som gjerne oppstår underveis. Kl. 16.30: AVMARSJ Fra Kongsbakken videregående skole, sør Skolegata, Jonas Lies gate, Mellomveien, ned Jens Olsens gate, nord Strandveien, Storgata til Stortorget. Vi ber publikum vise hensyn rundt inngangen til Stortorget. Vi ønsker toget (bortsett fra deltakende kjøretøyer) helt inn på torget. Musikk under innmarsjen ved TOF Janitsjarkorps. Arrangementet avsluttes med:”Ja vi elsker” tre vers Kl. 18.00: NASJONALFEST I NORKIRKEN, VESTREGATA 24

De fleste har lokale arrangementer. Det vises til den enkelte skoles kunngjøring. Støtt opp om arrangementene i ditt nærmiljø