Forhandlingene i statsoppgjøret brøt sammen i slutten av april, og partene møtes tirsdag til mekling hos Riksmekleren. De fire sammenslutningene LO stat, Unio, Akademikerne og YS har varslet at de til sammen vil ta ut rundt 6.200 i streik fra torsdag morgen, dersom partene ikke kommer til enighet, skriver NTB.

Fristen for å komme til enighet er 23. mai klokken 24.00. Unio, der blant annet Forskerforbundet utgjør en stor andel, tar ut medlemmer ved ni universiteter og høgskoler i landet, der UiT er ett av dem. Det skriver Khrono.

– En streik vil ramme store deler av landet, og vil merkes spesielt i alle de store byene, sier Kjetil Rekdal, som leder konfliktutvalget i Unio stat, i en pressemelding.

I tillegg til universitetene vil også statlige ansatte politiet, skatteetaten og NAV tas ut i streik. I Troms gjelder dette Nav hjelpemiddelsentral Troms, Nav Troms, Skatt nord og Troms politidistrikt - i tillegg til UiT.

– Det er viktig for oss at vi primært rammer arbeidsgiver med en streik. Men vi kan dessverre ikke unngå at befolkningen vil rammes. Det kan for eksempel bety at studenter ikke får avlagt eksamen, at det blir forsinkelse i opptak til universitet og høgskoler, eller at noen må være enda tidligere ute for å sikre seg pass til sommerferien, sier Rekdal.

Dersom partene ikke kommer til enighet, er det varslet streik for til sammen 75 ansatte ved UiT Norges arktiske universitet med virkning fra torsdag 24. mai klokken 06.00. Det er også mulighet for at streiken kan bli trappet opp, opplyser universitetet i en pressemelding.

Ifølge pressemeldingen skal studenter møte til eksamen til fastsatt tid. Dersom eksamen må avlyses på grunn av streik, vil studentene få opplysning om dette ved frammøte i eksamenslokalet.