Feiret ny direkterute:

Et bindeledd til Asia for tromsøværinger

Lørdag formiddag landet det første flyet i den nye direkteruten mellom Tromsø og Helsinki.

REISEFEBER: Mona Ringstrand i Avinor og Finnair-sjef Robert Lönnblad skålte for den nye direkteruten mellom Tromsø og Helsinki. Lørdag formiddag landet det første flyet fra den finske hovedstaden. Foto: Helge Skog 

nyheter

Helsinki ble i dag den fjerde hovedstaden i Norden med direkterute til Tromsø. Kake og sjampanje sto på menyen da representanter for Tromsø lufthavn og Finnair ventet på at passasjerene fra Helsinki skulle ankomme utenlandsterminalen.

– Jeg tror dette blir en populær rute. Direkteruten til Helsinki befester posisjonen til Tromsø lufthavn som arktisk knutepunkt, sier kommersiell sjef ved flyplassen Mona Ringstrand.

Kan reise videre til Asia

Med en beregnet flytid på én time og femti minutter, tar det nå like kort tid å reise til den finske hovedstaden som til Gardermoen. Finnairs skandinaviske sjef Robert Lönnblad håper at den nye direkteruten også kan være et bindeledd til Asia, for reiselystne tromsøværinger.

– Vi har nitten destinasjoner i Asia, så folk i Tromsø kan samkjøre denne ruten med andre destinasjoner, sier Finnair-sjefen.

Syv av disse destinasjonene er i Kina, og Lönnblad forteller at rutene til Japan og Korea utgjør populære reisemål for nordiske turister.

– Thailand er allikevel fortsatt mest populært, og vi har tre avganger til Bangkok hver dag.

Antall avganger kan øke

Direkteruten er resultat av et samarbeid mellom Widerøe og Finnair. I første omgang blir det én avgang i uka mellom Tromsø og Helsinki, men Lönnblad er ikke fremmed til å øke antall avganger om direkteruten blir en suksess.

Finnair-sjefen legger ikke skjul på at nordlysturismen er en del av grunnen til at hans flyselskap oppretter en helårlig direkterute til Tromsø.

– Vi ser at hele Norden, og spesielt Nord-Norge, blir mer og mer populært blant asiatiske turister. Norge er viktig i Finnairs ekspansjon, og vi ser et stort markedspotensial her.

Positivt for nordnorsk næringsliv

Lönnblad tror at direkteruten også kan ha en positiv effekt for nordnorsk næringsliv.

– Bedrifter her får muligheten til å knytte nye kontakter blant de asiatiske turistoperatørene, og rent logistisk sett blir det lettere å komme seg til Asia. Norge har allerede en del næringsinteresser knyttet til fiske og frakt i Asia, sier han.

Samarbeidet mellom Widerøe og Finnair har bakgrunn i at det norske flyselskapet har investert i nye fly, av typen Embraer E190-E2. Disse jetmaskinene, som har 114 passasjerseter, vil bli tatt bruk på den ferske direkteruten mellom Tromsø og Helsinki.

Russisk innflytelse

Mona Ringstrand påpeker at Helsinki i seg selv er et spennende reisemål, som hun forventer at mange tromsøværinger er nysgjerrige på. Robert Lönnblad sier seg enig:

– Helsinki er vakker, men også veldig annerledes enn andre nordiske storbyer. Byen har en klar russisk påvirkning, og en liten del av Helsinki er en kopi av St. Petersburg. Den geografiske plasseringen er også spennende, og et svært populært reisemål som Tallinn er bare en kort båtreise fra Helsinki.