Totalt innebærer justeringen en reduksjon på 45 plasser i fylket.

– Fylkesrådet har særlig satset på framtidsretta tilbud som etterspørres i næringslivet, skriver fylkesråd for utdanning, Roar Sollied (V), i en pressemelding.

Det innebærer blant annet at vg2 kulde- og varmepumpeteknikk gjeninnføres ved Ishavsbyen vgs. Det har vært ett års stopp for det studiet på grunn av alt for lave søknadstall. I år er det imidlertid mer enn nok søkere til tilbudet – og tilbudet er det eneste av sitt slag i landsdelen.

I tillegg har studiet el-energi fått så god søkning at kapasiteten må økes ved Ishavsbyen vgs.

Ingen søkte kjemiprosess

I Nord-Troms ligger det an til full klasse på tilbudet vg2 kjøretøy. Og selv om næringslivet har uttrykk sterkt behov for elever fra vg2 kjemiprosess, kom det ingen søkere fra Troms til tilbudet. Derfor blir det ingenting av kjemiprosess kommende skoleår.

– For å utdanne flere til kompetent arbeidskraft på området, velger fylkesrådet å beholde vg2 klima, energi og miljøteknikk ved Stangnes vgs. i Harstad – til tross for lave søkertall.

Tilbudet gis ellers i Troms kun ved Kvaløya vgs.

Færre på studiespesialisering på Kvaløya

Naturbruk har god tilsøkning, særlig Gibostad på Senja vgs. Fylkesrådet øker vg2 fiske og fangst, slik at det blir hele klasser både på Senja og Skjervøy.

Restaurant- og matfag vg1 har en liten oppgang i søkertall, og den skjer i hovedsak ved Rå vgs. Senja vgs. må redusere til én klasse både på vg1 og vg2 i tråd med søkertallene.

Bardufoss får en klasse mindre på elektro, men har fortsatt kapasitet for 30 elever, to klasser. Ved Kvaløya vgs. senkes kapasiteten på studiespesialisering i tråd med tilsøkningen. Alle søkerne til studieretningen får plass i skoleregionen.

Helse og oppvekst er det største av alle yrkesfaglige programmer. Det er jevnt god søkning til vg1 til de åtte skolene som har tilbudet. På vg2 har 42 søkt om å bli blant de 15 som får plass på ambulansefag ved Senja vgs. Kapasiteten begrenses der på grunn av tilgjengelige læreplasser.

Rekord for antall gjestesøkere

Det er et par hundre færre primærsøkere til vg1 fra Troms, i tråd med nedgangen i elevkullene, men det kompenseres av gjestesøkere fra andre fylker og utlandet, utvida ungdomsrett og innvandring. 450 søkere til forskjellige vg-trinn kom i år fra områder utenfor Troms. Det er rekord.

– Vi trenger både elever, studenter, lærlinger og arbeidskraft til en landsdel i økonomisk vekst. Derfor vil vi i år allerede ved første inntak ta inn så mange gjestesøkere som mulig der det er plass, sier Sollied i pressemeldingen.