Silje og døtrene har brukt helgene sine på å rydde i Tromvika:

– Vi har funnet søppel fra alle verdensdeler

Silje Ballo Olsen (36) skulle bare ta med barna sine på tur i fjæra – det har resultert i en måned med søppelplukking i Tromvika.

DUGNAD: Folk som har sett dungen av søppel Silje Ballo Olsen (til høyre), og døtrene Emilie (til venstre) og Synne har plukket, tror de det har vært dugnad. I virkeligheten er det de tre som står bak. Alle foto: Privat 

nyheter

Hun sitter på en hel haug av svarte og blå søppelsekker. De er fulle av plast, flasker, metall og andre greier hun og de to døtrene hennes har plukket med seg fra strendene i Tromvika. Det er bare de tre som har holdt på, men sammen har de klart å plukke en imponerende mengde søppel.

BRUKER HELGENE: Emilie og Synne har vært med mamma Silje ut på søppelrydding hver eneste helg i mai. 

 

– Vi var på tur i fjæra her en dag, og så hvor utrolig mye søppel som lå slengt overalt, sier Silje Ballo Olsen til iTromsø.

Hun og døtrene Synne (6) og Emilie Ballo Nordberg (10), har siden slutten av april brukt helgene sine på å rydde søppel i fjæra i Tromvika.

Leverpostei fra 70-tallet

Gjennom helgene de har vært ute i Tromvika og ryddet, har familien funnet mye rart.

– Det har samlet seg opp søppel her i årevis. Vi fant blant annet et plastkadaver, av sånn type plast man bruker i byggeprosjekter, som så ut som det hadde ligget der i flere år. Vi har også funnet utrolig mye plastflasker, vanndunker, avfallskanner som det så ut som det hadde vært olje på, og en leverpostei som gikk ut på dato i 1973, sier Olsen oppgitt.

1973: Det er årstallet denne leverposteien gikk ut på dato. Silje Ballo Olsen forteller at de har funnet utrolig mye søppel som ser ut som at det har ligget i fjæra i årevis. 

 

Av all søpla de har funnet, sier hun at mye av det ser ut til å ha kommet fra havet.

– Det er et område her, midt mellom Kvalvika og Sandvika, hvor det bare er masse store steiner. Det er åpent rett ut mot havet, og der har det samlet seg utrolig mye søppel som har rekt i land fra alle verdensdeler. Vi har funnet ting fra England, Dublin, Kina og Russland.

Populært turområde

Ifølge Olsen er mye av søppelet de har funnet, lagt igjen av folk som har vært på tur i området.

– Det er ingen søppeldunker i området, så folk prøver enten å brenne søppelet sitt eller bare levner det.

LEK: Silje Ballo Olsen forteller at hun og døtrene har prøvd å gjøre søppelplukkingen til en lek. – Vi tar med matpakke, klatrer litt i trærne og koser oss ute, forteller hun. 

 

Men det er ikke bare turgåere som er problemet.

– Er det sol og fint vær er det smekkfullt av turister som kommer ut hit og legger igjen utrolig mye søppel. Jeg vet at utviklingslaget har vært i kontakt med kommunen flere ganger for å få satt opp søppelcontainere og kanskje en do, men det skjer ingenting, sier Olsen.

Nå håper hun kommunen, og andre frivillige, kan hjelpe til med å rydde resten av området.

– Det er utrolig trist. Det er et vakkert område som nå bare er fullt av søppel.

HÅPER PÅ HJELP: Silje Ballo Olsen håper flere vil komme å hjelpe til med å rydde i områdene med mye søppel. Hun etterspør også søppelcontainere i området fra kommunen.