– Vi er strålende fornøyde og har vunnet på alle fronter. Etter min mening var kompetansekravet det viktigste.

Det sier Marit Eilertsen, klubbleder og streikeleder for de rundt 50 NRK-ansatte i NRK Troms som er organisert i Norsk Journalistlag, og som gikk ut i streik forrige tirsdag.

Tilbake på jobb

Allerede torsdag morgen klokken 05.00 var den første journalisten på jobb, fem timer etter at streiken formelt var over. I redaksjonslokalet til NRK Troms er journalistene i full gang med jobbingen for å fylle sendeflatene på TV, radio og nett utover dagen.

Streikelederen sier de ikke visste noe om at det foregikk samtaler mellom partene.

– Vi fikk ikke vite noe om at det var dialog på bakrommet. Dette har skjedd bak lukkede dører og har ikke vært ordinære forhandlinger, sier hun.

Glad NRK-redaktør

Nå kan streikelederen pakke bort eska med mer streikemateriell som kom før streiken ble avblåst, inneholdende kjærlighet på pinne og buttons.

– Vi fikk påfyll i tilfelle streiken skulle bli langvarig, sier hun.

Distriktsredaktør Nina Einem i NRK Troms er glad for å ha medarbeiderne på jobb igjen.

– Det er veldig fint å ha folkene tilbake, både på vegne av arbeidsplassen og NRK. Det er god stemning og stor jubel, og til lunsj feirer vi at streiken er over med is, sier Einem.

LES KOMMENTAREN: Når det er anarki i NRK

Økt kompetanse

De streikende krevde sikring av kompetanse for framtida, likebehandling av tilkallingsvikarer og fast ansatte og starten på et utjevning av lønnsforskjeller mellom NRKs journalister og sammenlignbare grupper i andre medier.

Journalistene får nå et lønnstillegg på 18.100 kroner. Det er en lønnsøkning på 3,09 prosent, beregnet ut fra snittlønnen i NRK på 585.544 kroner i fjor.

– NRK har inngått en forpliktende avtale om at vi skal få den kompetansen vi har behov for til enhver tid sånn at vi kan gjøre jobben vår også i framtida. Det gjelder spesielt for folk som har jobbet lenge i bedriften. Vi må henge med i utviklingen, og da trenger vi opplæring, sier Eilertsen.

Savnet sendingene

I løpet av streiken har hun møtt både positive og negative reaksjoner på at de som jobber i en halvoffentlig institusjon streiker.

– Mitt inntrykk er at vi er møtt med mye positivitet og at mange har sagt at de savnet sendingene våre, og det er jeg superglad for. Men det er noen som blander kortene i forbindelse med at vi som lisensfinansiert institusjon er i streik. I arbeidslivet er det enighet om at det er streikerett, det gjelder også offentlige bedrifter. Derfor skuffer det meg når aviskommentatorer mener at vi ikke skal ha de samme rettighetene som andre i arbeidslivet, sier Marit Eilertsen.