Advarer mot tyveri av GPS-utstyr

– Vi ønsker å minne om at slikt utstyr er utsatt for tyveri

Vinningskriminelle har stått bak tyveri fra anleggsmaskiner i Trøndelag i mai. Nå ber politiet i Troms næringslivet om å beskytte sine verdier ekstra godt.

Politiinspektør Yngve Myrvoll advarer mot tyveri av GPS-utstyr fra anleggsmaskiner.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

I Troms ble det anmeldt fem tyverier av GPS-utstyr fra anleggsmaskiner i fjor. Hittil i år er det blant annet meldt om slike tyverier i Hedmark, Vestfold, Buskerud og Trøndelag. I Trøndelag skal det ha vært flere tyverier, på flere steder, i løpet av mai i år.

Politiet mener det er en omreisende bande som står bak tyveriene.

– Vi har så langt ingen meldinger om slike tyverier i Troms i år, men ønsker likevel å minne om at slikt utstyr er utsatt for tyveri, sier politiinspektør Yngve Myrvoll i Troms politidistrikt.

Dyrt utstyr

Utstyret omfatter antenner, skjermer, kontrollenheter og festebraketter, som fjernes ved at dører brytes opp og ledninger klippes av. Utstyret kan beløpe seg til flere hundre tusen kroner per anleggsmaskin, både på grunn av utstyret som fjernes, samt ødeleggelser i form av at ledninger blir klippet over.

– Dette har pågått i minst tre uker nå. De startet i trondheimsområdet hvor det ble meldt om flere hendelser i starten av mai, men de har kommet sørover etter hvert, sier Jan Henrik Håkestad hos politiet i Drammen til Dagbladet.

Politiinspektør Myrvoll i Troms-politiet medgir at det er vanskelig å sikre seg mot tyveri av slikt utstyr.

– Erfaringsmessig kan det hjelpe å parkere anleggsmaskinene godt synlig, og demontere utstyr særlig i forbindelse med fridager og ferie.

Sporene går ut av landet

Politiet har etterforsket sakene med tyverier fra anleggsmaskiner i Troms i fjor, uten at de har kommet i mål. Etterforskninga har imidlertid ledet til spor som går ut av landet.

– Vi knytter det til omreisende vinningskriminelle fra Øst-Europa, slik at utstyret går ut av landet og omsettes i andre deler av Europa, sier Myrvoll til iTromsø.

– Vi har en anelse om hvem som står bak, men det er ikke nok til å ta ut tiltale, legger han til.

Nå følger Troms-politiet godt med på hva som skjer i resten av landet.