Slik skal 70-årsdagen til den pensjonerte biskopen markeres

Tidligere biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Per Oskar Kjølaas, runder 70 år i dag.

eks-biskop: Per Oskar Kjølaas fyller 70 år fredag 25. mai.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Han er oppvokst i Kirkenes, dro til Oslo og Det teologiske menighetsfakultetet etter artium for å bli prest, skriver Harstad Tidende.

Brukte samisk

Etter teologisk embetseksamen og praktikum: Kapellan i Sortland (1975) og sogneprest i Kautokeino (1978). I Kautokeino ble han engasjert i samisk kirkeliv, språk og kultur. Bruk av samisk i tjenesten var viktig for Kjølaas, og han lærte seg språket.

– Hans sterke engasjement og kjærlighet for samisk språk og kultur, har han delt siden, skriver Olav Øygard, dagens biskop om sin forgjenger i Bispegården i Tromsø.

Lørdag 26. mai er det åpnet hus i bispegården i Tromsø for å hylle jubilanten.

– Som prost i Indre Finnmark prosti (1998) fortsatte han arbeidet med Bibelen til samisk. Her var det flere artige saker å hive seg med på: Arbeidet med samiske liturgier, samisk salmebok og oversetting av flere salmer til samisk, skriver Øygard.

Storm og motvind

Så kom 2002, og Kjølaas ble vigslet til biskop i Nord-Hålogaland.

– Som biskop var du en sterk, tydelig og engasjert leder som evnet å se mennesker og å lytte til dem. Noen stormer har det blitt: Homofili- og flyktningsaken, for å nevne noe. I nord er det mye vind. Det måtte jo bli motvind av og til.

– Vi kjenner deg også med den gode replikken og historien – og den befriende latteren, skriver Olav Øygard, i sine ord om jubilanten. Kjølass trådde inn i pensjonistenes rekker i 2014.