Har du vært i Hellas så har du mest sannsynlig spist souvlaki.

Saftige, syrlige og aromatisk krydra små grillspyd med svin, lam eller kylling.

Grillspydene har også en lun røyksmak fra trekullet i grillene som du finner i ethvert gresk kjøkken.

Til souvlakiene serveres gjerne den klassiske greske bondesalaten «horiatiki», en hvitløkskrydret yoghurtsaus – tzatziki, potetbåter og grillet pitabrød.

Souvlaki

150 g kjøtt per person

Saften fra en sitron

Like mye olivenolje

3–4 laurbærblader

Salt, pepper, oregano

Skjær kjøttet i terninger på 3x3 cm. Legg dem i en skål og hell over væske og krydder. Rør rundt, dekk med plastfilm og sett i kjøleskapet i et par timer.

Bruker du trespyd så må du legge dem i vann i en halvtime.

Tre på kjøtterninger på spydene.

Stek spydene på grillrist til de er gjennomstekte og har fått fin farge. Pensle dem lett med olivenolje mens du griller. Pensle pitabrød med olivenolje og grill dem sammen med souvlakiene til de får fin farge.

Tzatziki

3–4 dl gresk yoghurt

1 agurk

2 ss salt

2–3 fedd hvitløk

2 ss sitronsaft

2 ss olivenolje

1/2 ts tørket oregano

Skrell agurken grovt. Rasp den på et rivejern ned i en skål. Strø over saltet og vent i et kvarter. Press ut så mye vann du bare klarer fra agurkraspet og bland dette med yoghurt, hvitløk, olje og sitronsaft.

Smak på sausen, den skal være både sterk og syrlig.

La stå i cirka en halvtimes tid i kjøleskapet.

Strø over litt oregano, og dekorer med et par svarte oliven med stein.

Horiatiki (gresk bondesalat)

3–4 store modne tomater

1 agurk

1–2 grønne paprika

1 stor rødløk

En blokk fetaost

15 svarte oliven med stein

1/2 ss rødvinseddik

2 ss olivenolje

Del agurken på langs og bruk en skje til å ta ut «frøene» i midten. Skjær agurk, tomater og paprika i passe store biter. Skjær rødløken i tynne skiver.

Blant alt unntatt feta i en stor skål og hell eddik og olje over.

Legg tjukke skiver av feta øverst, og riske litt olje over. Strø gjerne litt tørket mynte eller oregano på topp.

Kalí órexi!

MARINERT: Kjøtterningene legges i en marinade av sitronsaft, olivenolje og laurbærblader. Deretter tres kjøttet tett i tett på spyd og grilles på høy varme.
PÅ RISTEN: Både souvlaki og pitabrød grilles på høy varme til de har fått fin farge.
KLASSISK: Det mest klassisk greske av alt du kan sette på bordet, en «horiatiki», eller en gresk bondesalat. Få, men smaksrike ingredienser som harmoniserer veldig bra.