5.000 femteklassinger skal rydde norskekysten for plast – disse er med fra Tromsø

I dag starter den landsomfattende strandryddeaksjonen.

RYDDER: Miljøagentene Viljar og Heike rydder strender i Bodø tidligere i våres. Nå skal det også ryddes i Tromsø. Foto: Kaja Opsahl/Miljøagentenestrandryddedag. 

nyheter

Målet med Oppdrag Havplast er å rydde kysten for mest mulig plast, og samtidig bidra til en større bevisstgjøring rundt marin forsøpling i skole og lokalsamfunn. For hver pose med havplast klassen leverer til gjenvinning vil de garantert få 100 kroner tilbake til klassekassa, skriver Miljøagentene i en pressemelding.

Organisasjonen arrangerer den landsdekkende strandryddeaksjon som starter mandag 28. mai og varer i to uker.

Les også: Plukket over tre tonn plast: – Det var enorme mengder søppel

5.000 femteklassinger skal delta, og hver klasse får 20 spesiallagde ryddesekker i posten. Disse sekkene skal fylles med havplast, leveres til gjenvinning og dokumenteres i en FINN-annonse. Sekkene kjøpes tilbake for 100 kroner stykket. I tillegg deles det ut tre spesialpriser, hvor vinnerne får 10 000 kroner ekstra til klassen sin.

Les også: – Vi plukket mer søppel enn vi klarte å få med oss i bilene

– Oppdrag Havplast går som en forlengelse av den nasjonale strandryddeuken som begynte 30. april. Plast i havet er et tema som virkelig engasjerer både elever og lærere, og vi vet at det er mange barn som arrangerer lokale strandryddeaksjoner. Derfor ønsker vi å gi en premie til alle klassene som er ute og gjør en ekstra miljøinnsats for havet, sier daglig leder Are Shaw Waage i Miljøagentene.

Fra Tromsø er det elever fra Ekrehagen, Lunheim, Prestvannet, Storelva, Steinerskolen og Workinnmarka som skal delta i aksjonen.

Les også: «La oss rydde strendene»