Johannes Fagerli (48) er tiltalt for flere tilfeller av grov økonomisk utroskap, skatteunndragelse og regnskapsjuks.

Politiet mener han har unndratt millioner, da 48-åringen gjennom flere år har stått bak selskap med stor omsetning fra byggevirksomhet.

Han er også tiltalt for å ha utnyttet en psykisk syk rusbelastet mann fra Tromsø, da han skal ha satt han inn som styreleder og eier av selskap som Fagerli drev. Ifølge tiltalen skal han ha forespeilet han penger og ledererfaring, men i realiteten var det Fagerli som styrte det hele.

LES OGSÅFagerli-saken brer om seg - fikk forlenget varetekt: Brukte sosialklient som styreleder

Da ett av selskapene gikk konkurs i 2016 oppdaget bostyrer at noe ikke stemte. Deretter begynte opprullingen av den omfattende økokrim-saken.

– Veldig tøft

Fagerli har sittet varetektsfengslet siden november i 2017, men har forsøkt å anke fengslingen til Høyesterett, uten hell.

Tiltalen mot Fagerli går over elleve sider, og gjelder omfattende økonomisk kriminalitet blant annet innenfor bokføringsloven, merverdiavgiftsloven, straffeloven, ligningsloven, arbeidsmiljøloven, allmenngjøringsloven og skattebetalingsloven. Det dreier seg til sammen om 37 straffbare forhold.

Da iTromsø snakket med Fagerlis forsvarer, Gunnar Nerdrum Aagaard, i begynnelsen av mai sa han at klienten hans har det veldig tøft:

– Han har det veldig tøft. Det å sitte fengslet så lenge bryter deg ned både fysisk og psykisk, og min klient er ikke noe unntak (...) Både han og familien føler at de har vært fanget i et slags limbo de siste fem månedene hvor ting har vært uavklart.

Det er satt av 13 dager til saken i Nord-Troms tingrett.

Utnyttet polakker

Da saken skulle opp i fjor høst valgte Fagerli å tilstå den første delen av tiltalen, som er de mest vesentlige forholdene. Han ble da løslatt i påvente av en tilståelsesdom, men da det kort tid etter ble oppdaget at han hadde drevet byggevirksomhet med utenlandske ansatte, ble 48-åringen pågrepet på nytt. Det skjedde etter at politiet hadde razzia hjemme hos ham.

I tillegg til å ha utnyttet fornærmede skal Fagerli ha unndratt beløp for millioner, samt utnyttet sine ansatte grovt gjennom flere år. Som iTromsø tidligere har omtalt benyttet han polske arbeidere som fikk for lite lønn og ikke overtidsbetalt - selv om de i 2017 skal ha jobbet minst 860 timer overtid.

Fagerli har tidligere nektet straffskyld for tilleggstiltalen.

– Er det fremdeles slik at du nekter straffskyld for disse forholdene?

– Til avisen iTromsø velger jeg å si minst mulig, svarer Fagerli da iTromsø møter ham i tingretten mandag morgen.

Fagerli representeres i retten av advokatene Gunnar Nerdrum Aagaard og Nora Nøklebye Sunde, mens statsadvokat Tor Børge Nordmo og politiadvokat Stine Melbye Sørensen møter fra påtalemyndigheten. Svein Kristian Wikstrøm var oppnevnt bistandsadvokat for den fornærmede mannen, men er nå erstattet av advokat Maiken Johnsen.