– Uten en ny forhandlingsløsning åpner vi for at det skal utlyses en ny anbudsrunde. Det er riset bak speilet, sier Ingrid Kjerkol, APs helsepolitiske talsperson, til VG.

De to partiene avviser Rødts forslag om å annullere hele kontrakten med Babcock.

I stedet krever de at helseministeren finner løsninger både på kort og på lang sikt:

Tjenesten må sikres

– Vi ber regjeringen sikre luftambulansetjenesten, enten gjennom forhandlinger med operatør, ny anbudsrunde med krav om virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljøloven, eller på annen måte, sier Olaug Bollestad, KrF-nestleder og leder i Stortingets helsekomite til VG.

Ap og KrF mener at Stortinget ikke kan direkte pålegge regjeringen å bryte kontrakten med Babcock, men at det er grunnlag for å åpne for nye forhandlinger med operatøren som fikk tildelt anbudet i fjor sommer, og som etter kontrakten skal overta driften av ambulansefly i Norge fra 1.juli 2019.

Mangelfull

– Det var en mangelfull anbudsutlysning, sier Ingvild Kjerkol.

– Ikke minst er det høyst uklart hvorfor det ikke ble reist krav om virksomhetsoverdragelse. Luftambulansetjenesten fikk innhentet juridiske råd om dette, men disse rådene har de unntatt offentlighet, legger hun til.

Heller ikke Helsekomiteen på Stortinget har fått innsyn i denne betenkningen.

– Uholdbart

Både Kjerkol og Olaug Bollestad er kritisk til at regjeringen ikke sikret seg mot den krisen som oppsto da pilotene meldte seg «unfit for flight» etter at forhandlingene mellom Babcock og Flygerforbundet brøt sammen i april.

– Det er helt uholdbart at vi har havnet i en situasjon med sviktende beredskap og mulig fare for liv og helse. KrF kan ikke sitte stille og se på dette, og vi har bestemt oss for å fremme forslag sammen med Ap, sier Bollestad.

Kravet om virksomhetsoverdragelse står sentralt i fellesforslaget fra KrF og Ap for å sikre at luftambulansetjenesten ikke mister nøkkelpersonell blant flygere og teknikere, når det nye selskapet tar over.

– Erfaringen hos pilotene som flyr og teknikerne som vedlikeholder flyene er en like viktig del av denne tjenesten som det medisinske personellet fra sykehusene, som er med ombord. Dette tok ikke anbudsrunden til Luftambulansetjenesten tilstrekkelig høyde for, sier Ingvild Kjerkol.