Raser med flate snuter nektes å fly med Norwegian

Norwegian har kommet med nye retningslinjer for hunder og katter om bord på fly: Raser med flate neser nektes om bord på grunn av fare for pusteproblemer.

FORBUDT OM BORD: Boxere er blant hundene som ikke lenger er velkomne om bord på Norwegians flyginger.  

nyheter

Norwegian har kommet med nye retningslinjer for hunder og katter om bord på fly: Raser med flate neser nektes om bord på grunn av fare for pusteproblemer.

– Det er ikke lenger tillatt å reise med hunder og katter som har flate snuter på Norwegians flyginger. Dette er etter anbefalinger fra Veterinary Medical Association som opplyser om at det å frakte såkalte brachyocephale raser, raser med flate snuter, med fly innebærer en forhøyet risiko for pusteproblemer og overoppheting grunnet stress under flyturen. Basert på dette, og for å beskytte dyrene, tillater vi ikke lenger disse om bord, sier Astrid Mannion-Gibson, pressekontakt i Norwegian.


Dette er saken:
  • Det er ikke lenger tillatt å reise med hunde- og katteraser med flate snuter på Norwegian flyginger.
  • Årsaken er at disse dyrene har en forhøyet risiko for pusteproblemer og overhoppheting grunnet stress under flyturen.
  • Forbudet gjelder både i lasterom og inne i kabinen.
  • Hunder: bostonterrier, bokser (alle raser), bulldogg (alle raser), bullterrier, brussels griffon, chow-chow, engelsk toy spaniel, japansk spaniel/japansk chin, mastiff (alle raser), pekingeser, pitbull (alle raser), mops (alle raser) shih tzu, staffordshireterrier, shar-pei og affepinscher.
  • Katter: perser, burmeser, exotic, himalaya, britisk korthår og scottish fold.
 

Forbudt i lasterom og i kabin

Norwegian skriver på sine nettsider at dyreeiere bør spørre veterinæren om deres katt eller hun vil tåle en flytur, men understreker altså at det ikke er tillatt å reise med hunder og katter som har flate snuter.

Forbudet gjelder både i lasterom og inne i kabinen, og gjelder følgende hunder: bostonterrier, boxer (alle raser), bulldogg (alle raser), bullterrier, brussels griffon, chow-chow, engelsk toy spaniel, japansk spaniel/japansk chin, mastiff (alle raser), pekingeser, pitbull (alle raser), mops (alle raser) shih tzu, staffordshireterrier, shar-pei og affepinscher.

Forbudet gjelder også noen katter, som perser, burmeser, exotic, himalaya, britisk korthår og scottish fold.

Innfører ikke samme retningslinjer

Catharina Solli i Widerøe forteller at de ikke har mottatt noen anbefaling fra Veterinary Medical Association.

– Så vidt jeg forstår er dette en henvisning som kommer fra USA, fra en rapport fra 2010, hvor det står at dyr med slike korte neser ikke er egnet til å være med på fly. De viser blant annet til at halvparten av alle dødsfall om bord på fly er dyr som har korte neser. Det er interessant lesning, med en del anbefalinger til dyreeiere som skal ut å fly, sier hun.

Widerøe kommer likevel ikke til å innføre de samme retningslinjene som Norwegian.

– Jeg har snakket med dem som er ansvarlige for å sette og endre retningslinjer i Widerøe. Vi har ikke mottatt noen henvisninger og foretar derfor ingen endringer.

– Tillegges ekstra varsomhet

Infosjef Knut Morten Johansen i SAS skriver i en melding til iTromsø at de ikke heller kommer til å endre sine retningslinjer.

– SAS gjør ingen endringer i forhold til forsendelse av dyr, men følger IATAs retningslinjer og prosedyrer på området, hvor det skal tillegges en ekstra varsomhet rundt denne typen raser. Det er svært viktig at eierne også er sitt ansvar bevisst når de sender dyr med fly, og oppfyller de bestemmelser og etterlever de råd som gis, skriver han i meldingen.