Tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen tar overfor Dagbladet selvkritikk for kaosets luftambulansetjenestene.

– Etter mitt syn, og jeg har jo vært medansvarlig, så det har åpenbart vært svakheter i prosessen, sier Ingebrigtsen til Dagbladet, og legger til at ikke tok nok forbehold for å redusere risikoen.

– Vi forsto at et operatørbytte medførte risiko for svekket beredskap i overgangsfasen , men vi gjorde åpenbart ikke nok for å redusere denne risikoen. Det er jo helt tydelig nå, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Han innrømmer mangelfulle anbudsrunder og dårlig styring, og mener andre aktører – som han ikke vil navngi – også burde ta selvkritikk. Ingebrigtsen avviser samtidig at det foreligger en agenda for tidspunktet han går ut på.

- Jeg uttaler meg om min egen rolle i prosessen, jeg var direktør for UNN. Det er klart jeg som sykehusdirektør hadde et medansvar gjennom å være i en rolle der jeg fikk anledning til å gi råd og innspill i prosessen, sier han.

Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes har levert inn representantforslag om å annullere anbudet med Babcock før luftambulansetjenesten bryter sammen. Han vil i stedet forlenge avtalen med Lufttransport og forberede offentlig drift av tjenesten på sikt.

Ap, Sp og SV har signalisert støtte til forslaget om å annullere kontrakten. KrF har fremdeles ikke bestemt seg. Venstre, Høyre og Frp er imot, ifølge VG.

Klinikklege Mads Gilbert innledet i forrige uke en høring om saken, sammen med overlege Frode Sørensen, som er avdelingsleder for luftambulanse, og overlege Bård Rannestad som har ansvar for helikoptertjenestene.

– Vi mener den nasjonale luftambulansekrisen skyldes en uforsvarlig anbudsprosess. Prosessen har ikke oppfylt grunnleggende krav til risikoanalyse med grundig forberedte planer for kompenserende tiltak om noe skulle svikte under bytte av operatør, sa Gilbert.

Han trakk fram at det formelle og politiske ansvaret for situasjonen ligger hos lederne for de fire regionale helseforetakene, samt hos Luftambulansetjenesten HF

– Disse er delegert et sørge-for-ansvar for at den norske befolkningen skal være sikret døgnkontinuerlig, stabil tilgang til luftambulansetjenester, sa han.