I september 2017 valgte fylkeskommunen å innføre parkeringsavgift ved alle fylkeskommunale institusjoner slik at ansatte skulle reise med buss og spare miljøet. På Kvaløya videregående skole mener man at bussene er smekkfulle, og ansatte og elever har i stedet begynt å parkere gratis i nabolaget. Nå fortviler den lokale velforeningen.

– Etter at ryktet spredte seg om gratis parkering i nabolaget, begynte alle å parkere langs veiskuldrene, sier bekymret familiefar og nabo Espen Tverelv.

Farlig for barna

GRA­TIS­PAR­KE­RING I NA­BO­LAGET: An­sat­te og ele­ver par­ke­rer nå gra­tis i na­bo­laget, blant an­net langs vei­en opp mot Ski­sta­di­on ved Stor­el­va. Barna i rek­ke­hu­se­ne ne­den­for, må der­for krys­se far­lig vei til bar­ne­ha­ge og bar­ne­sko­le.

Sammen med Storvolltunet Velforening roper han nå varsku om den kaotiske situasjonen i nabolaget rundt Kvaløya videregående skole. Han mener det er farlig for barna i nabolaget.

– Parkeringssituasjonen kan skape farlige situasjoner for barna i nabolaget. De piler av gårde på sparkesykkel, og de er ikke så lette å oppdaga på grunn av alle bilene som står oppstilt.

Tverelv, som selv har barn i barnehage, mener fylkeskommunens strategi har bommet.

– Intensjonen om at ansatte skulle ta buss til skolen var sikkert god, men det varte i cirka to dager før elever og ansatte begynte å parkere langs veiskuldrene. Man kan like gjerne innrømme at strategien har vært fullstendig mislykket.

GJES­TE­PAR­KE­RIN­GEN FOR STORVOLLTUNET: Gjes­te­par­ke­rin­gen for Storvolltunet er nå per­ma­nent blok­kert på dag­tid av an­sat­te og ele­ver ved Kval­øya VGS

Velforeningen har tidligere vært i kontakt med skolens rektor for å få en slutt på parkeringen. Men selv sier rektor Snorre Bråthen at det er lite de kan gjøre.

– Ja, de ansatte kan jo oppfordres til å bruke parkeringen ved skolen, men så lenge det ikke er ulovlig å parkere i nabolaget, så er det lite vi kan gjøre fra skolens side.

Bråthen understreker at i tillegg til uregulert parkeringsområder i området, er det et problem at det ikke ble satt inn avlastingsbusser etter at parkeringsavgiften ble innført i fjor høst.

– Jeg får beskjed om at bussene om morgenen er stappfull. Vi trenger kanskje at det settes opp en avlastingsbuss til skolen, avslutter Bråthen.

Kommer ikke til å gjøre noe

VEL­FOR­EN­ING: Es­pen Tver­elv har barn i bar­ne­ha­ge og sko­le i om­rå­det, og re­pre­sen­te­rer Storvolltunet Vel­for­en­ing.

Ane-Marthe Sani (KrF), fylkesråd for plan og økonomi, avviser kategorisk at dette er fylkeskommunens ansvar.

– Vi kan ikke gjøre noe med at bilene parkerer andre plasser enn på fylkeskommunalt område. Vi mener det er god kapasitet på bussene til skolen, men vil det endre seg skal vi selvsagt se på det, sier hun og viser til tall fra passasjerrapporter for rute 42 for april og mars.

Sani sier at målet med tiltaket er at flere fylkeskommunalt ansatte skal bruke kollektivtrafikk til jobb for å spare miljøet, og mener at dette tiltaket vil føre til at ansatte og besøkende vil reise mer kollektivt. På spørsmål fra iTromsø om fylkeskommunen vil forsøke å samordne seg med kommunen, for å få bukt med gratisparkering, aviser fylkesråden at det er hennes ansvar.

– Vi skal fortsatt ha parkeringsavgift, og vil se på ordningen om et års tid, avslutter fylkesråd for plan og økonomi Ane-Marthe Sani (KrF), som selv er bosatt på Kvaløysletta.