Fortvilet over regnet og skyene?

Slik så det ut i Tromsø for nøyaktig ett år siden: – Ikke umulig med slike baksmeller

Søringene bader i sol og varmerekorder, mens ruskeværet fortsetter i nord.Trøsten er at det kunne vært verre.

SNØ: For nøyaktig ett år siden drysset det ned fire centimeter rundt målestaven på Vervarslinga. Foto: Ronald Johansen  

nyheter

Mens skydekket og de fire-fem gradene i dag ikke akkurat innbyr til å finne fram Speedo-en og paraplydrinker, kunne det vært i verre.

På denne dagen i fjor falt det fire centimeter snø og det var så vidt temperaturene på 30. mai i fjor bikket over frysepunktet. Klokka 13 målte meteorologene usle 0,5 grader, ifølge statistikken fra Meteorologisk institutt. 

Først to dager senere – 1. juni – ble plenen til Vervarslinga atter en gang bar, og «våren» kunne fortsette med énsifrede temperaturer og nedbør i noen dager til.

Spoler vi enda lenger tilbake i tid, til «snøvinteren» i 1997, var 30. mai preget av hele 66 centimeter snø. Det året ble ikke målestaven til Vervarslinga – og dermed byen – erklært snøfri før 9. mai.

Skjønt, ting kunne også vært mye, mye bedre. For nøyaktig to år siden, altså 30. mai 2016, badet byen i sol og temperaturer på over 20 varmegrader.

Ifølge meteorologene vil vi neppe oppleve noen av de ekstreme endene på skalaen i overskuelig framtid, selv om det trolig blir et kortvarig blaff av bedring i morgen.

– Torsdag blir nok den beste dagen med temperaturer opp mot 15 grader, maks 17 noen steder. Det vil være rolige vindforhold og tildels pent vær, men det vil nok være noen høyereliggende skyer som skygger for sola, sier statsmeteorolog Ola Mellem til iTromsø.

Deretter er det tilbake til vind og regn på ubestemt tid.

– Fredag blir det kjøligere med mer skyer og spredte regnbyer. Dette været vil holde seg utover helga og inn i neste uke. Lørdag, og spesielt søndag, vil det bli en del vind og regn, sier han.

Meteorologen kan ikke utelukke en reprise av det sene snøfallet i fjor.

– Det er ikke umulig med snø i mai og juni, at vi får slike baksmeller. Nå framover kan det hende at noe av nedbøren kommer som snø eller sludd oppe i høyden. «Tinden» kan bli ganske hvit, avslutter han.