Døde etter bassengulykke på Kurbadet

En 78 år gammel kvinne døde etter å ha blitt kritisk skadet ved rehabiliseringssenteret Nord-Norges Kurbad.

Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad (RNNK) fikk status som sykehus i oktober 2017.   Foto: Marius Fiskum

nyheter

Hun døde 16. mai på UNN, fire dager etter ulykken på Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad (RNNK). Det melder Kurbadet i en pressemelding.

Ulykken skjedde under bading i pasientens egen fritid, lørdag 12. mai. Kvinnen skal ha vært alene i bassenget.

– Det som har skjedd, er det som ikke skal skje, og det er vi utrolig lei oss for. Etter ulykken har vårt fokus vært å ivareta de pårørende, men også våre ansatte som er preget av ulykken. I tillegg er vi opptatt av å ta lærdom av ulykken for å hindre at lignende ting kan skje igjen. Kurbadet har ansvar for sikkerheten og ulykken. Bading på kveldstid er nå stengt, sier direktør ved Kurbadet, Synne Chadwick, i pressemeldingen.

Skal ha hatt Parkinsons

Avisen Nordlys (krever abonnement) har vært i kontakt med kvinnens pårørende. Avdøde skal ha lidd av parkinsons og på grunn av bivirkninger knyttet til medisinene hun tok, veid kun 43 kilo og vært helt avhengig av rullator i perioder.

– For oss er det fullstendig ubegripelig at Kurbadet i det hele tatt lot vår parkinsonsyke mor, som ikke hadde klart å bade siden hun ble innskrevet, gå i bassenget helt alene, uten assistanse og badevakt til stede, og uten at det var gjort en individuell kartlegging av funksjonsevnen hennes i vann i forkant, sier en av kvinnens døtre til Nordlys.

Kvinnen var bosatt i Drammen, og var innskrevet for et tre ukers rehabiliterngsopphold tilpasset pasienter med parkinsons.

Vil ikke uttale seg

Chadwick ønsker ikke å uttale seg om hendelsen utover pressemeldingen.

– Våre tanker går til de pårørende. Dette er sak vi tar med det største alvor, sier hun til iTromsø.

Synne Chadwick, direktør ved Kurbadet  Foto: Harald Stavseth

Politiet og helsetilsynet ser på saken

Før ulykken var det praksis at pasienter kunne benytte seg av fritidsbading under den forutsetning av at minst tre personer gikk sammen i bassenget. Etter bassengulykken har Kurbadet stengt all bading uten badevakt.  

– Pårørende ble kontaktet lørdag kveld da ulykken fant sted. Direktøren tok deretter kontakt med pårørende søndag 13. mai. RNNK varslet offentlige myndigheter om hendelsen på mandag morgen. Varselet gikk til Helsetilsynet, Helsedirektoratet, Helse Nord og politiet, skriver hun videre i pressemeldingen, og fortsetter:

– RNNK informerte også ansatte og pasienter om drukningsulykken og om hvilke umiddelbare tiltak som er gjort i forbindelse med hendelsen. Helsetilsynet har gitt tilbakemelding om at hendelsen ikke anses som varslingspliktig, og politiet har opprettet en undersøkelsessak.

– Mistenker ikke noe straffbart

Lene Fabek, seksjonsleder for etterforskning ved Troms politidistrikt, bekrefter ovenfor iTromsø at de har opprettet sak på forholdet, og at de blant annet har hentet inn opptak fra videoovervåkningen på stedet.

– Det foreligger ikke noen mistanke om at det har skjedd noe straffbart, sier Fabek til iTromsø og mens politiadvokat Lisa-Mari Ellingsen utdyper:

– Vi har opprettet en undersøkelsessak der vi vurderer om det er begått noen straffbare handlinger. Vi etterforsker saken videre, og det gjenstår å avhøre noen vitner. Det er vanskelig å svare på hva som blir utfallet i denne saken, men vi har dialog med Helsetilsynet.

Helsetilsynet i kontakt med pårørende

Helsetilsynet ved kommunikasjonsdirektør i Statens helsetilsyn, Nina Vedholm hadde følgende å si om saken fredag morgen.

– Vi ble varslet, slik RNNK sier. Og det ble meldt tilbake at denne saken ikke er varslingspliktig til oss etter spesialsthelsetjenestelovens § 3.3a (som er de varslene vi behandler, alle andre skal til fylkesmannen). Vi var også i kontakt med pårørende og ga dem informasjon om at de kunne klage på saken til Fylkesmannen i Troms.

– Ingen klager så langt

Fylkeslegen i Troms, Svein Steiner, sier de så langt ikke har mottatt noen klager i saken.

– Fylkesmannen i Troms har ikke mottatt noen klage i denne saken, men vil på lik linje med andre saker, behandle den når den eventuelt kommer. I dag har ikke vi mer informasjon om drukningsulykka på Kurbadet enn det som står i media.


iTromsø følger saken.