Lufttransports siste dag som operatør på helikopterbasen i Tromsø: – En sorgens dag

UNN takket for samarbeidet med Lufttransport gjennom 44 år, som operatør ved helikopterbasen i Tromsø.
nyheter

Fredag tar Norsk Luftambulanse AS over som operatør for helikopterbasene i Tromsø, Ålesund og Brønnøysund.

Operatørbyttet svir i hjertet for overlege Mads Gilbert som omtaler det hele som forferdelig trist.

– Dette er en sorgens dag. Lufttransport har er et fagmiljø vi har samarbeidet med i 44 i år. Det er et flyoperativt miljø på helikoptersiden som er unikt, og de har en kompetanse på å fly i Nord-Norge som vi kommer til å savne. Det er et stort tap for landsdelen, uavhengig av alle diskusjoner om anbud.

Mindre helikopter

Gilbert forteller også at man i en overgangsperiode vil måtte nøye seg med mindre og tregere helikoptre enn hva de har i dag, fram til permanente helikoptre kommer på plass.

– Helikoptrene vi ser bak her forsvinner. Norsk Luftambulanse klarer ikke å levere samme type helikopter i morgen, men vi får heller et helikopter som er kategori to istedenfor kategori tre som vi har nå. Det viser en svakhet ved anbudskonkurranser. De kunne leid helikoptrene fra Lufttransport, men da ville det bli kunne tatt for virksomhetsoverdragelse, sier Gilbert.

Ingen ulykker

Klinikksjef Jon Mathisen og konstituert administrerende direktør ved UNN, Marit Lind, og takket også av Lufttransport for et «langt og nært samarbeid».

– Fra UNN-ledelsen er vi ekstremt opptatt av kvalitet for pasienten og ansatte, og i alle disse årene har vi ikke hatt noen alvorlige ulykker. Det setter vi stor pris på, sier Lind.


Ap og KrF: Åpner for nytt luftambulanse-anbud

Ap og KrF krever at helseminister Bent Høie (H) åpner nye forhandlinger med luftambulanse-operatøren Babcock med sikte på at selskapet overtar hele Lufttransports nåværende virksomhet.

 

Tapt penger på kontrakten

Direktør i Lufttransport Frank Wilhelmsen synes det er vemodig at de ikke lenger skal være operatør på helikopterbasen.

– Det er forferdelig vemodig for oss. Samtidig er vi ekstremt stolte over å ha avsluttet et langt samarbeid – med å frakte hjem pasienter, leger og sykepleiere hver gang. Vi føler at UNN er vår nærmeste familie, og det er hyggelig å bli satt pris på på denne måten, sier han.

Han forteller at selskapet kommer økonomisk styrket ut av å være ferdig med å være operatør på helikopterbasen.

– Økonomisk er det en fordel at vi ikke har kontrakten lenger, for vi taper 15–17 millioner kroner i året på kontrakten. Men samtidig er det en kompetanse vi mister fra selskapet, så vi skulle veldig gjerne fått lov til å fortsette, sier Wilhelmsen.

– Ikke ideelt

Administrerende direktør i Luftambulansetjenesten, Øyvind Juell, deltok også på markeringen.

– Jeg vil takke for tjenesten de har levert, fordi Lufttransport har levert særdeles godt i en krevende tjeneste. Det er viktig at de får honnør for det. Jeg har jobbet tett med Lufttransport siden 2004, og kjenner mange av de ansatte personlig. Så dette er en trist og spesiell dag.

Han vedkjenner at det er uheldig at UNN fremover ikke vil ha tilgang på like store helikoptre som de har i dag .

– Det er ikke ideelt. Helikopteret som blir stående her er et kapabelt helikopter, men det har litt kortere rekkevidde og hastighet, så det er ikke en ideell situasjon. Økonomien strakk ikke til, sier han.