Kommunen har oppdaget skjeggkre og/eller sølvkre ved en rekke skoler i Tromsø.

– Dette er ikke noe nytt, dette har vært et problem en stund, men det har nok ikke fått like mye oppmerksomhet som i det siste. De formerer seg lett og sprer seg raskt, sier enhetsleder i Tromsø kommunes byggforvaltning, Arve Norgård.

Torsdag sendte kommunen ut informasjonskriv til alle skolene i Tromsø. Nå jobbes det ifølge Norgård med å kartlegge forekomsten.

PLAGSOMT: Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) er ikke farlig, men det er et svært plagsomt insekt som formerer seg lett og sprer seg raskt. Foto: Wikipedia/Alvesgaspar - CC BY-SA 3.0

– Hvor mye det er på de ulike stedene vet vi ikke, men vi setter ut åtefangst og limfeller for å følge med på utviklingen.

–  Hva er tendensen?

– Hittil har vi ikke gjort det så systematisk, så vi har ikke oversikten over utviklingen ennå. Når antall dyr er kartlagt vil vi se på eventuelle nye tiltak.

– Klarer dere å stoppe det, da?

– Skjeggkre er vanskelig å bli kvitt helt, men byggforvaltning setter i gang tiltak for å utrydde eller minimere antall dyr i byggene hvor det er oppdaget. Men vi regner vel egentlig bare med at vi får flere skoler på denne listen etter hvert.

– Veldig vanskelig å bli kvitt

Skjeggkre ble først oppdaget i Norge i 2013. De er til forveksling lik det mer vanlige sølvkreet. Begge er vingeløse, men skjeggkre blir større og mer hårete.

Skjeggkre er skjellkledde og mørkegrå i fargen, med tre lange haletråder og to antenner på hodet. Voksne skjeggkre er 10-18 millimeter lange, mens nyklekkede skjeggkre er cirka 2 millimeter lange.

Skjeggkre har blitt stadig mer utbredt de siste årene, hvilket er årsaken til at de slår seg ned i stadig flere offentlige bygg.

Insektene er altetende og spiser alle slags stivelse- og sukkerholdige stoffer, som blant annet brødsmuler, tapetklister eller mel. De er også kjent for å gjøre skade på papir og matvarer.

– De er veldig vanskelig å bli kvitt, men vi må starte der vi vet de er. Selv om insektene ikke er farlige så er de ekle, og det er ingen som ønsker dem, sier Norgård.

Videre opplyser han at vaktmestere rundt om på ulike skoler og barnehager har blitt bedt om å melde fra hvis de finner skjeggkre i bygninger.

Ved disse skolene er det funnet enten skjeggkre eller sølvkre:

  • Kvaløysletta ungdomskole

  • Slettaelva

  • Solneset

  • Trondjord

  • Reinen

  • Fagereng

  • Stakkevollan

Norgård opplyste først om at det er funnet skjeggkre også på Fagereng og Stakkevollan. Det stemmer ikke, ifølge rektorene ved skolene.

– Det er funnet sølvkre, ikke skjeggkre, her, sier rektor Janne Kristine Johansen til iTromsø.

– Det kan stemme, bekrefter Norgård, og legger til:

– Men det settes inn samme tiltak mot sølvkre som mot skjeggkre.

Også rektor Jarle Rotvold Johansen ved Stakkevollan skole og rektor Heidi Skøyen Johansen hos Solneset sier at det ikke er påvist skjeggkre hos dem.

Ikke sikker likevel

iTromsø var fredag ettermiddag på nytt i kontakt med Norgård i Tromsø kommune. Da sa han at de kke var helt sikre på hvilke av skolene på listen som var rammet av sølvkre og hvilke som hva rammet av skjeggkre.

– Den listen over skoler som er rammet, er basert på informasjon innhentet fra driftavdelingen og vaktmesterne. Vi jobber med å bringe på det rene hvilke skoler som har hva, og vil komme tilbake med en mer nøyaktig oversikt mandag, sier Norgård.