Se årets «Ti på topp»-turer her

Søndag 3. juni går startskuddet for årets «Ti på topp».

ÅRETS TURBILDE 2017: Hvert år kommer det inn rundt 1500 bilder fra turgåere. Her er det som ble kåret til Årets turbilde i Tromsø i fjor, tatt på Rundheia. FOTO: GUNNAR PEDERSEN 

nyheter

Kjell Søreide i Bedriftsidretten er ansvarlig for «Ti på topp» i Tromsø. Mens tusenvis skal planlegge bestigning av så mange topper som mulig innen fristen går ut 30. september, er Søreide og de frivillige i gang med å planlegge neste sesong.

– Når startskuddet for årets turer går, setter vi i gang med å plukke ut topper til 2019, forteller han.

Færre turer i år

I fjor var det 23 turer på programmet, men i år er det kun 15 topper.

15 TOPPER: Her er de 15 toppene på årets turprogram. 

– Vi har fjernet vinterturene. Årsaken er at det har vært en del diskusjon om at den store trafikken vi genererer ut i skog og mark, skaper særdeles stor slitasje i terrenget. Vi gjør så godt vi kan for å velge robuste turer slik at det blir minimalt med slitasje, men et annet tiltak er å kutte vinterturene fordi rett etter at snøen smelter så er terrenget bløtt og da blir det mer slitasje.

Søreide kan fortelle at tolv av turene er nye i år, mens Blåtinden, Middagsfjellet og Rundheia er gamle favoritter.

– En tur vi tror kan bli interessant er toppen vi kaller Tromsøs geografiske midtpunkt. Den ligger i Tromsdalen og er det offisielle midtpunktet i Tromsø kommune. Det er ikke en topp i tradisjonell forstand, men et fint sted hvor man får god utsikt, sier han.

1214 meter over havet

Det er 228 topper å velge mellom i Tromsø og Søreide sier at de bestreber seg på å velge et bredt utvalg fra de mulighetene som finnes.

– Ti på topp skal være et lavterskeltilbud. Derfor har vi en del lette turer på under 4 kilometer tur-retur, samt en del moderate turer på mellom 4–8 kilometer. For at alle skal få seg en utfordring har vi imidlertid også flere turer fra 8 kilometer tur-retur, dette er klassikerne som for eksempel Tromsdalstinden, som er tatt ut i år.

Den laveste toppen blant årets utkårede er Forråsen på 233 meter over havet, og i øverste enden av skalaen finner vi Svartnestinden som ruver 1214 meter over havet.

– Svartnestinden er en krevende tur på rundt 12 kilometer tur-retur. Den har bratt stigning også, men vi er veldig nøye med å legge sikre ruter. Likevel bør man være vant til å gå i fjellet før man begir seg ut på de krevende turene, sier han.