Visa og MasterCard slet med kortbetalinger

Enkelte betalinger med Visa-kort og MasterCard går ikke gjennom flere steder i Europa, melder selskapene på Twitter. Klokken 23 sier Visa at problemet skal være løst, og ikke var forårsaket av et hackerangrep.
nyheter

Fredag kveld har flere Visa-kunder over hele Europa opplevd å ikke få betalt med Visa-kortet sitt skriver VG.

– Vi opplever for tiden forstyrrelser i tjenestene som forhindrer enkelte visa-transaksjoner i Europa fra å gå igjennom, skriver Visas Europa-kontor på Twitter.

Flere kunder har tatt til Twitter for å forsøke å få svar på hva som skjer.

– Vi undersøker årsaken og jobber så raskt som mulig med å løse problemet, sier Visa.

Klokken 23 melder Sky News at visa-tjenestene er «tilbake til det normale», og at selskapet utelukker hacking som årsak til systemsvikten.

Data-svikt

På sin hjemmeside skrive Visa Europe:

«Tidligere i dag hadde Visa et systemsvikt som påvirket kunder over hele Europa. Vårt mål er å forsikre at alle visa-kort fungerer 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Vi sviktet i dette i dag, og vi beklager overfor alle våre partnere, og særlig visakort-kunder.

Det opplyses om at driften nå er tilbake til det normale, samtidig som hacking utelukkes som årsak til sammenbruddet.

«Problemet oppsto grunnet data-svikt. Vi har ingen grunn til å tro at dette har sammenheng med uautorisert tilgang eller onde hensikter».

Norge rammet

– Norge er også rammet av dette hvis du bruker visa-delen på kortet ditt, sier Stein Arne Tjore, pressesjef i Nets Norge til VG.

Opp mot ni av ti kortkjøp i Norge går på bankAxept-delen. BankAxept er et nasjonalt betalingnettverk som virker i Norge. De fleste nordmenn har kombinerte kort, som inneholder både BankAxept og en internasjonal del.

– Du får altså betalt i Norge. Men i utlandet vil du få problemer, for der bruker man gjerne visa-delen til betaling.

Også i Norden er det nå en mengde transaksjoner som er blitt avvist.

– Vi ser i våre systemer at hele Norden er rammet og transaksjoner blir avvist. Men vi vet ikke hva feilen er, siden den ikke er hos oss, sier Tjore.

Fikk ikke betalt drosje

Egil Ingebrigtsen fra Averøy forteller VG at han ikveld fikk handlet på Rema 1000, men at kortet ble avvist da han skulle betale for drosje.

– Jeg fikk vite av sjåføren at det hadde hendt mange ganger de siste timene hos drosjeselskapet.

Han og drosjesjåføren ble enige om at han skulle overføre pengene over nettbank.

Mastercard sliter også

Også MasterCard i England melder nå om problemer med enkelte transaksjoner. Til en kunde svarer de:

– Vi er klar over nåværende tjenestebrudd, som forhindrer enkelte Mastercard-transaksjoner i Europa og England fra å bli behandlet. Vi undersøker årsaken og jobber så raskt som mulig med å løse situasjonen, skriver MasterCard UK på Twitter.

Hvor mange som er rammet av visa-problemene er uklart, men flere europeere har tatt til sosiale medier for uttrykke sin frustrasjon.

Avisen The Guardian karakteriserer situasjonen som kaotisk.

Folk i ferd med å starte helgen får ikke betalt matvarer og bensin, og flere melder også om problemer med å ta ut penger i minibank.