Søndag publiserte iTromsø en sak med møbelforhandler Frank Kiil som nettopp har utvidet sentrumsbutikken sin for to millioner kroner. Han bekymrer seg ikke stort over den såkalte «sentrumsdøden», men peker heller på at sentrum har potensial. Følgelig inviterte han byens politikere til å ta et par arbeidsdager i butikken hans for å få litt «ekte» arbeidserfaring – mot tarifflønn.

– Politikerne hadde trengt å jobbe litt i den virkelige verden, og ikke bare i den teoretiske, sa han til iTromsø da.

Ikke lenge etter at saken ble publisert tikket svarene fra byens politikere inn.

– Må være litt sporty

Politikerne som svarte på Kiils utfordring var Høyres Erlend Svardal Bøe og Jarle Heitmann fra Arbeiderpartiet.

– Jeg leste saken og tenkte at det der var litt artig. Vi som politikere må være litt sporty, og ta slike utfordringer, sier Bøe.

Han mener det blir interessant å jobbe på møbelbutikken for en dag.

– Frank Kiil er en dyktig næringsdrivende, så når han sier det er mange grep og tiltak som fortsatt kan gjøres vil jeg gjerne høre dem. Han hadde også et godt poeng med at han ikke er bekymret for «sentrumsdøden», som jeg tror er en kunstig fremstilling. Når han sier det han sier blir jeg interessert i hva vi kan gjøre for å utvikle byen videre.

Kan gjøre mye forskjellig

UTFORDRER: Eier av møbelbutikken, Frank Kiil, mener byens politikere ikke har nok erfaring med å jobbe i «den virkelige verden».

– Jeg synes vi har gjort mye for sentrum, men vi kan alltid gjøre mer og lære mer, så når Frank Kiil legger til rette for at jeg kan jobbe der noen dager stiller jeg opp, sier Heitmann.

Han tror det er flere ting i butikken han som politiker også kan bidra til, men lønn trenger han ikke.

– Vi blir rikelig betalt av kommunen. Det er mange i sentrum som kunne trengt et dagsverk mer enn oss, blant annet Fontenehuset, Kirkens Bymisjon og Matsentralen. Hvis vi nå faktisk får betalt for dette tenker jeg at vi donerer pengene til noen som trenger det, sier Heitmann.

– Må fordele oppgavene

Både Bøe og Heitmann tar gjerne utfordringen med å jobbe i butikken, men å samarbeide er de litt mer skeptisk til.

– Jeg jobber gjerne med Jarle på Kiil, men da tenker jeg at jeg tar meg av kassaapparatet. Vi i Høyre har jo litt mer peiling på økonomisk styring, så da tar jeg den delen for at butikken skal gå rundt, sier Bøe og ler.

Det syntes ikke Heitmann selv noe om.

– Det der er bare banalt. Vi har så godt styring på økonomien nå, Tromsø kommune er en kommune med god økonomi. Hvert år leverer vi bedre resultater enn det borgerlige bystyret gjorde de fire årene de satt. Så skal vi gå med overskudd tror jeg det er best jeg tar kassa, sier han bestemt.