I den nye rapporten skisserer Helse Nord ulike tiltak på kort, mellomlang og lang sikt dersom det skulle oppstå svikt i beredskapen for ambulanseflyene på nytt. I rapporten presenteres blant annet de to flyene som er midlertidig innleid, ett som er stasjonert i Tromsø og ett i Stockholm, samt andre muligheter for å sikre beredskapen.

Kan overta base allerede i høst

En av de mulighetene er at Babcock overtar én base fra Lufttransport allerede fra september i år, mange måneder før den planlagte overtakelsen i juli neste år.

– Babcock kan på tre måneders varsel overta driften av én ambulanseflybase, med fly (Beech 250 propellfly) og personell. Dette flyet kan fly kortbane, heter det i rapporten.

Fra januar 2019 og framover vil Babcock få levert to nye fly per måned, og fra det tidspunktet kan de overta flere ambulanseflybaser.

– Luftambulansetjenesten må i en slik situasjon inngå endringsavtale med Lufttransport for å fristille selskapet fra aktuelle baser, heter det i rapporten.

Har flere fly i beredskap

I tillegg ble to helikoptre fra Forsvaret satt inn 8. og 10. mai, med avtale til og med 30. juni. Det ene er stasjonert i Kirkenes og det andre i Lakselv.

I løpet av juli kan to nye ambulansehelikoptre fra Norsk Luftambulanse settes inn. Dette er helikoptre som kommer inn som følge av ny ambulansehelikopterkontrakt. Det jobbes nå med en avklaring på eventuell innleie av to jetfly fra det danske selskapet JoinJet, som i dag er stasjonert i Billund.

Helseminister Bent (H) måtte i mai opp på Stortingets talerstol for å redegjøre for krisen i luftambulansetjenesten.

– Min fremste prioritet er å sikre befolkningen i hele Norge, og spesielt Nord-Norge, en trygg og normal luftambulanseberedskap. Derfor ba jeg Helse Nord om en ny og oppdatert plan for beredskapen basert på ulike mulige utviklinger i situasjonen. Mange av tiltakene kan iverksettes raskt hvis Lufttransport AS ikke klarer å bemanne sine ambulansefly, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

Bekymrede politikere

Kommunestyret i Tromsø har uttrykt sin bekymring i en uttalelse i saken.

– Det trengs umiddelbart på plass løsninger fra Regjeringen sammen med Helse Nord og Luftambulansetjenesten HF, som sikrer en luftambulansetjeneste på et normalt og trygt nivå. Det er 14 måneder til kontrakten med Babcock Scandinavian Air Ambulance eventuelt trer i kraft. Kommunestyret i Tromsø anser ikke løsningen med helikopter-innleie fra Forsvaret som tilfredsstillende fram til 1. juli 2019, heter det i uttalelsen, som ble vedtatt i kommunestyremøtet 30. mai.

Helseminister Bent Høie møter for øvrig Babcock 11. juni for å få førstehånds kunnskap om hvordan de skal sikre at de er klar til å overta ansvaret for hele flyambulansekontrakten 1. juli 2019, og hvordan Babcock kan bidra for å trygge beredskapen frem til dette.