– Jeg vil ikke anbefale folk å ta med seg dyret sitt på ferie, det må i så fall være hvis du skal på campingtur i nærområdet, eventuelt rett over grensa til Sverige eller Finland, sier Therese Simonsen Rye i Dyrebeskyttelsen Tromsø.

– Hvis man skal til Syden, da?

– Det er ingen menneskerett å dra tre uker til Kreta. I utgangspunktet tror jeg ikke at dyr drømmer om sydenferie, de vil helst være hjemme, så da bør du legge til rette for at de har det godt hjemme.

Ønsker ID-merking

Skal du ta med deg katten eller hunden til våre naboland, så anbefales det at du vaksinerer dyret.

– Det er rabies i Finland og vi hørte om en mann som tok med seg hunden sin til Kilpisjärvi – og som ikke fikk ta den med hjem igjen fordi den ikke var vaksinert. Det endte med at han måtte avlive hunden, sier Rye.

Dyr kan selvsagt også settes bort mens du er på reise, og det er flere dyrepensjonater og kenneler i Tromsø.

– En annen løsning er å gå sammen med andre dyreeiere slik at dere kan passe hverandres dyr, sier hun.

– Katter trenger tilsyn

Rye forteller at hundeeiere som regel har en plan for ferieavviklingen, men at katteeiere ofte er litt dårligere forberedt.

– Vi blir oppgitt over at folk gjerne planlegger å reise bort i fire uker, men ikke har noen plan for hva de skal gjøre med katten som de skaffet seg for et halvt år siden. Vi anbefaler ikke at man drar fra en katt i flere uker og kun får noen til å stikke innom én gang om dagen for å gi den mat. Katter er sosiale dyr og trenger tilsyn, sier hun.

Rye understreker at det er et lovbrudd å dra fra kjæledyret sitt og forvente at det skal ta vare på seg selv. Ifølge Rye er det en utbredt misforståelse at katter klarer seg selv.

– Katter er riktignok mer selvstendige enn hunder, men de trenger daglig tilsyn, mat og vann, samt ly for kaldt og varmt vær. Folk tenker gjerne at katten kan fange mus og fugl, men mange katter er elendige til å jakte, sier hun.

Hest i fjæra

Folk flest eier kanskje en hund eller en katt, men Beate Christensen eier vallaken Nairo. En vallak, for den som ikke vet det, er en kastrert hingst. Christensen har hesten stående i Skulsfjord store deler av året, men i juli og august er stallen stengt og da må hestene fra de 20 stallplassene tas med på beite et annet sted.

– Noen har en avtale om å ha hesten sin på beite i Skulsfjorden, men vi tar med Nairo til Herøy i Nordland hvor vi har fritidshus, forteller Christensen.

Nairo elsker å bade, og på Herøy får han tilgang til fjære.

– Det er flere hester der som beiter innenfor et stort gjerde. Der får de følelsen av å være frie og så får de det sosiale hestelivet, hvor de klør hverandre og ruller i sanden. Det er veldig viktig for dem, sier hun.

Ifølge Christensen er det å ha hest noe helt annet enn å være katteeier.

– Det er en livsstil. Jeg drar gjerne i stallen etter middag og så går det tre timer før jeg er hjemme igjen. Venner har gitt opp å komme på besøk, så vennene mine er de som er i stallen. Hestemiljøet er veldig sammensveiset, så vi er flinke til å hjelpe hverandre når vi skal reise bort.

BADEHEST: – Nairo elsker å bade og når vi har ham på sommerbeite på Herøy på Helgelandskysten så har han tilgang til fjære, forteller Bente Christensen. FOTO: PRIVAT