Forslaget er fremmet av AP, KrF og MDG. Sp og SV bekrefter overfor VG at de støtter det.

Dermed er det flertall for å gi Høie instruks om å sikre at erfaring og kompetanse i dagens luftambulansetjeneste videreføres.

Det kan skje enten gjennom forhandlinger med operatør, gjennom ny anbudsrunde med krav om virksomhetsoverdragelse eller på annen egnet måte, heter det i forslaget.

Bakgrunn: Kranglet om én setning

Bollestad: – Tydelig

Leder av Helse- og omsorgskomiteen, KrFs Olaug Bollestad, er fornøyd.

– Klart jeg er det. Dette er viktig å stå tydelig på at vi vil sikre erfaring kompetanse, skriver hun i en SMS til VG.

– Men er innstruksen til Høie tydelig nok?

– Den er tydelig, sier Bollestad.

– Viktig å sikre flertall

Senterpartiet og SV ønsket i utgangspunktet å gi Høie en noe strengere instruks, men endte med å bli med på de andre opposisjonspartiene.

– Når våre forslag ikke får flertall mener vi det var viktig å sikre et flertall. Vi hadde ønsker om et ennå tydeligere forslag. Men fikk ikke Ap/ KrF med på det. Jeg mener at dette som ble fremmet i dag er mye tydeligere enn det Ap og KrF sto bak i innstillingen. Det er Høies ansvar å følge opp- stortinget er tydelig på at erfaring og kompetanse i dagens luftambulansetjeneste skal videreføres, skriver Kjersti Toppe (Sp) i en SMS.

– Ja, vi har forhandlet i en uke nå, og lander på et forslag som gir Høie klar ordre om å sikre kompetansen og erfaringen til de personellet i ambulanseflytjenesten. Når det kommer til stykket er det jo nettopp at erfarne og kompetente folk ikke vil fortsette med Babcocks betingelser, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Moxnes’ fikk ikke viljen sin

Opprinnelig var det Rødts Bjørnar Moxnes som førte saken til Stortinget med krav om å annullere anbudet. Men dette blir det ikke noe av. Rødt går sekundært inn for det løse forslaget.

Sosialistisk Venstreparti leverte onsdag inn et forslag om at Stortinget skal uttrykke den strengeste formen for kritikk mot helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Nå vil vi få et vedtak som stiller tydeligere krav til regjeringa enn det Arbeiderpartiet og KrF i utgangspunktet foreslo. Det viser at det kan gjøre en forskjell å stå opp for det man mener. Og Bent Høie skal vite en ting: Rødt følger med. Vi er utålmodige og bekymret, på befolkningens vegne. Så regjeringa slipper ikke unna kravet om å sikre dagens erfaring og kompetanse. Nå må de handle raskt og treffsikkert, sier Bjørnar Moxnes i en mail til VG.