Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) kan det legges ned totalforbud mot røyking på balkong. De får ofte henvendelser angående røyking i nabolag og borettslag.

Dette skriver NTB.

– Styret bør for det første være klar over at balkonger og terrasser som hovedregel er å anse som fellesareal. Det finnes unntak, men det er definitivt den mest utbredte løsningen. Mange tenker nok at dette er privat eiendom, men i de aller fleste tilfeller har man bare en eksklusiv bruksrett til utearealet, sier Hogne Skogesal, rådgiver for juss og politikk i NAAF til NTB.

Mener røykere tar hensyn

Onsdag skrev TV 2 at Kristelig Folkeparti ønsker en strengere røykelov, og at et samlet storting, med unntak av Frp, har bedt regjeringen om å stramme inn røykeloven.

Tanken på et mulig forbud mot røyking på egen balkong gjør Frp-politiker Anni Skogman forbanna.

– Røykere blir jaget som hunder med skabb. Noe av det som er viktigst for meg er ytringsfrihet og eiendomsrett, så tanken på at jeg ikke kan røyke på min egen veranda gjør at jeg tar fullstendig tenning, sier Skogman, som selv har røyket sigaretter i en årrekke.

– Det er jo mange som er allergisk mot røyk. Hva med dem?

– Naturligvis skjønner jeg at det er noen som plages, og det er naturligvis synd. Min erfaring er at 99 prosent av røykere tar hensyn – og her synes jeg det passer å dra inn kardemommeloven. Dersom noen plages av røykingen min så håper jeg de sier ifra, så kan jeg innrette meg deretter. Sigaretter er en lovlig omsatt vare og så lenge det er det, må man få lov å røyke i og utenfor sitt eget hjem.

– Følg kardemommeloven

Hun mener at man ikke bør innføre lover og regler for dette, men heller ta hensyn til hverandre.

– Jeg vedder penger på at det finnes løsninger for den naboen som plages av det. Man behøver ikke å ha lover og regler for det. Det blir som da man skulle forby lakrispipen fordi det kunne få folk til å røyke. Det er helt galimatias.

Skogman drar paralleller til nøtteallergi – og de hensyn som må tas nøtteallergikerne.

– Det er noen som har nøtteallergi og kan dø av å spise nøtter. Dersom en person har nøtteallergi og sier ifra om det, tar vanligvis omgivelsene hensyn til det. Likevel skal vi vel ikke forby alle barer, restauranter, fly og båter å omsette peanøtter? Eller ikke tillatte at folk har det hjemme fordi naboen kan være allergisk mot det?

Hva synes du om forslaget om totalforbud mot røyking på balkong? Veldig bra, på tide! Det høres helt idiotisk ut! Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hva synes du om forslaget om totalforbud mot røyking på balkong? Veldig bra, på tide! 40% Det høres helt idiotisk ut! 60% Du har allerede stemt 10 stemmer

Mobbing av røykere

Tidligere har Skogman uttalt at de eneste som er tillatt å mobbe i dag er røykere. Det står hun fortsatt ved.

– Det er helt legitimt å mobbe røykere i dag. Mange mener at jeg må være stokk dum fordi jeg røyker, men jeg plager ingen andre enn meg selv. Det at jeg røyker gjør jo at jeg stiller meg på gata og gjør det, og tar de hensyn som må tas.

– Tror du et mulig forbud kan være realistisk?

– Jeg hater å si det, men det forundrer meg ikke dersom det skjer. Om regjeringen forbyr folk å røyke i sitt eget hjem, så får de forby tobakk, men da taper de så mye penger at det kommer nok ikke til å skje med det først. Likevel, som vi røykere viste da røykeloven, kom så er vi veloppdragne og innretter oss, men i det øyeblikket det blir forbudt å røyke på sin egen veranda så skal du høre mye fra meg.