Kongsbakken videregående skole har i dag en 40 prosentstilling fordelt på to helsesøstre. I et brev til kommunen skriver rektor ved skolen, Turid Furumo, at helsesøstertilbudet har hatt for lav prioritet i inneværende skoleår.

– Én av helsesøstrene har vært sykemeldt siden oktober i fjor, og i april ble også den andre sykemeldt, og likevel har ikke kommunen satt inn vikar, sier Furumo.

Møter stengt dør

Eline Sletten Haagensen og Beatrice Gil Widerøe går begge i første klasse på Kongsbakken. De mener at den manglende tilgjengeligheten til helsesøstera er det største problemet.

– Vi kan ikke bestemme på forhånd når vi skal ha en dårlig dag. Slik tilbudet har vært dette skoleåret, har det bare vært helsesøster på skolen én dag i uka, sier Haagensen, som også sitter i elevrådet.

HAR KLAGET: Rektor Turid Furumo mener at helsesøstertilbudet har for lav prioritet hos kommunen.

De er begge opptatt av at helsesøster må være et lavterskeltilbud, og at det er for dårlig at kontordøra er stengt så ofte som den er.

– Vi er nesten 700 elever her og burde hatt helsesøster på skolen hver dag, mener Widerøe.

Haagensen er enig:

– Små ting kan vokse seg store hvis man ikke får pratet med noen, og mange tenker også at deres problemer ikke er verdt den korte tiden helsesøster er her, sier hun.

Ønsker større stilling

Uten helsesøstre på skolen har elevene blitt henvist ned til helsestasjonen på Tvibit, men det er ikke en fullverdig erstatning, mener rektor Furumo.

– For ungdommene handler det om å få bygget opp et tillitsforhold til de helsesøstrene som er her på skolen.

Hun mener at forutsigbarhet er veldig viktig i et slikt tilbud.

– Når elevene våre oppsøker helsesøster, men det ikke er noen der, så tenker de kanskje at tilbudet ikke lenger finnes, sier hun.

I tillegg til sykemeldingene som skaper problemer, mener Furumo også at dekningen på 40 prosent er for lav.

– Basert på normtallene for hvor stor stilling det skal være målt opp imot elevtallet, så skal vi med våre 700 elever helst hatt en 80 prosentstilling, altså dobbel så stor som den vi har i dag. I første omgang ønsker vi vikarer for å dekke dagens tjeneste, men fra høsten 2019 ønsker vi oss en 80 prosentstilling som helsesøster ved vår skole.

Det lyktes ikke iTromsø å få en uttalelse fra Tromsø kommune.