Skolehelsetjenesten ved Kongsbakken videregående skole har i dag en 40 prosentstilling fordelt på to helsesøstre. Én av dem har vært sykemeldt siden oktober, og den andre siden april, men fortsatt har ikke kommunen satt inn vikar. Dét reagerer skolens rektor Turid Furumo på. Nylig sendte hun en klage til Tromsø kommune.

– Forferdelig

– Det er forferdelig å høre at elever ikke får det helsetilbudet de har krav på, sier Benjamin Furuly, fylkestingsrepresentant for Troms Høyre, som reagerer på at elevene ved Kongsbakken blir svikta som følge av sykemeldinger.

– Vi vet at mange unge sliter med psykisk helse, og da må det være en åpen dør å gå til, mener han.

Selv om det er kommunen som leverer helsetjenester til alle skoler i Tromsø, mener Furuly at siden fylkeskommunen har ansvaret for de videregående skolene, så kan også de bidra med midler.

– Det er åpenbart at Tromsø kommune ikke har prioritert denne oppgaven høyt nok, men hvis ikke kommunen kan bevilge mer penger til skolehelsetjenesten, så vil jeg foreslå i utdanningskomiteen at fylket bevilger midler til å få ordnet opp i dette, sier han.

Sårbare for sykemeldinger

Seksjonsleder for Barn og familie, Anne Lium Berger, sier at det ikke er penger som er den største utfordringen:

– Vi vil gjerne sette inn vikar på Kongsbakken, men det er ingen ledige helsesøstre til disse vikariatene, sier hun, og legger til at kommunens mangel på kvalifiserte vikarer gjør dem sårbare for sykefravær.

– Basert på den anbefalte nasjonale normen så mangler vi rundt ni helsesøsterstillinger i Tromsø. Derfor er det heller ikke aktuelt å øke stillingen ved Kongsbakken fra 40 til 80 prosent med mindre det bevilges mer penger til flere stillinger, sier hun.

Ifølge Berger er det heller ikke aktuelt å flytte ressurser fra andre skoler for å fylle tomrommet på Kongsbakken.

– Vi er nødt til å prioritere de lovpålagte oppgavene, som blant annet vaksineprogrammene i barneskolen.

MANGLER HELSESØSTRE: Seksjonsleder Anne Lium Berger skulle gjerne satt inn vikarer for de sykemeldte helsesøstrene på Kongsbakken, men sier at det ikke finnes ledige helsesøstre til disse vikariatene. FOTO: MARIANNE LEIN MOE Foto: MARIANNE LEIN MOE