Derfor bør du droppe takboksen på bilferien i sommer

Skal du på bilferie i sommer? Da bør du finne plass til bagasjen inne i – ikke oppå – bilen, mener forsikringsselskap.

POTENSIELL FARLIG LAST: Takboks under bilferien i sommer anbefales ikke av forsikringsselskap. I hvert fall ikke i hastigheter opp mot 130 km/t, som Autobahn i Tyskland.   Foto: Tryg Forsikring

nyheter

Også i sommerhalvåret er takbokser flittig brukt av norske bilister. Trafikkulykker som følge av overfylte takbokser er noe forsikringsbransjen frykter sommerstid.

– Av erfaring vet vi at mange velger å bruke takboksen også når de drar på bilferie om sommeren, men vi anbefaler det ikke, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

Unngå prosjektiler ved bremsing

– Gjennom vinteren har vi fått en god del skader med takbokser som enten har vært feilmontert, overfylt eller rett og slett ikke ble lukket godt nok igjen, erfarer eksperten.

I en NAF-test av takbokser for to år siden, viste det seg at flere av takboksene ga etter i en kollisjon i kun 40 km/t, der vekten av lasten i boksene var fra 50 til 75 kilo. Bråbremser man i stor fart vil det kunne få alvorlige følger dersom lasten i takboksen ikke er skikkelig sikret.

– Tar du likevel i bruk takboks på bilferie i sommer, bør du pakke myke ting som ikke inneholder noen skarpe, tunge eller harde gjenstander. Det er viktig å sikre alt slik at ingenting kommer som et prosjektil ut av boksen under en kraftig oppbremsing eller sammenstøt, og å låse lokket skikkelig, sier Setnes.


Slik sikrer du takboksen:
  • Sjekk at festanordingene ikke har skader eller rust som svekker innfestingen.
  • Ikke fyll mer i boksen en angitt fra produsenten, det gjelder også total vekt.
  • Sørg for at alle gjenstandene er veldig godt sikret i takboksens gulv.
  • Lær deg hvordan takboksen påvirker bilens kjøreegenskaper.
  • Ikke kjør fortere enn boksen er konstruert for å tåle.
  • Husk at vind forsterker kraften takboksen utsettes for under kjøring
 

– Takbokser full av billig flesk

Forsikringsselskapet påpeker at bilens kjøreegenskaper endres ved bruk av takboks.

– Last på taket flytter bilens tyngdepunkt, så en bør alltid kjøre varsomt og lære seg bilens kjøreegenskaper i fart med takboks. De fleste takbokser har dessuten en fartsbegrensning på rundt 130 km/t og det er ikke uten grunn, påpeker Setnes.

Hos barnefamilier på bilferie fylles ofte bagasjerommet opp av hundebur og barnevogn. Selv om takboksen har stort volum, er kapasiteten i forhold til vekt ofte begrenset til 50–70 kilo.

– Det er ingen hemmelighet at nordmenn liker å handle billige matvarer i utlandet, men en takboks full av billig flesk som blåser av taket på motorveien kan være livsfarlig. Å kjøre med usikret last i en takboks kan få alvorlige konsekvenser, sier eksperten.