Derfor bør du droppe takboksen på bilferien i sommer

Skal du på bilferie i sommer? Da bør du finne plass til bagasjen inne i – ikke oppå – bilen, mener forsikringsselskap.

POTENSIELL FARLIG LAST: Takboks under bilferien i sommer anbefales ikke av forsikringsselskap. I hvert fall ikke i hastigheter opp mot 130 km/t, som Autobahn i Tyskland.   Foto: Tryg Forsikring

nyheter

Også i sommerhalvåret er takbokser flittig brukt av norske bilister. Trafikkulykker som følge av overfylte takbokser er noe forsikringsbransjen frykter sommerstid.

– Av erfaring vet vi at mange velger å bruke takboksen også når de drar på bilferie om sommeren, men vi anbefaler det ikke, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

Unngå prosjektiler ved bremsing

– Gjennom vinteren har vi fått en god del skader med takbokser som enten har vært feilmontert, overfylt eller rett og slett ikke ble lukket godt nok igjen, erfarer eksperten.

I en NAF-test av takbokser for to år siden, viste det seg at flere av takboksene ga etter i en kollisjon i kun 40 km/t, der vekten av lasten i boksene var fra 50 til 75 kilo. Bråbremser man i stor fart vil det kunne få alvorlige følger dersom lasten i takboksen ikke er skikkelig sikret.

– Tar du likevel i bruk takboks på bilferie i sommer, bør du pakke myke ting som ikke inneholder noen skarpe, tunge eller harde gjenstander. Det er viktig å sikre alt slik at ingenting kommer som et prosjektil ut av boksen under en kraftig oppbremsing eller sammenstøt, og å låse lokket skikkelig, sier Setnes.


Slik sikrer du takboksen:
  • Sjekk at festanordingene ikke har skader eller rust som svekker innfestingen.
  • Ikke fyll mer i boksen en angitt fra produsenten, det gjelder også total vekt.
  • Sørg for at alle gjenstandene er veldig godt sikret i takboksens gulv.
  • Lær deg hvordan takboksen påvirker bilens kjøreegenskaper.
  • Ikke kjør fortere enn boksen er konstruert for å tåle.
  • Husk at vind forsterker kraften takboksen utsettes for under kjøring
 

– Takbokser full av billig flesk

Forsikringsselskapet påpeker at bilens kjøreegenskaper endres ved bruk av takboks.

– Last på taket flytter bilens tyngdepunkt, så en bør alltid kjøre varsomt og lære seg bilens kjøreegenskaper i fart med takboks. De fleste takbokser har dessuten en fartsbegrensning på rundt 130 km/t og det er ikke uten grunn, påpeker Setnes.

Hos barnefamilier på bilferie fylles ofte bagasjerommet opp av hundebur og barnevogn. Selv om takboksen har stort volum, er kapasiteten i forhold til vekt ofte begrenset til 50–70 kilo.

– Det er ingen hemmelighet at nordmenn liker å handle billige matvarer i utlandet, men en takboks full av billig flesk som blåser av taket på motorveien kan være livsfarlig. Å kjøre med usikret last i en takboks kan få alvorlige konsekvenser, sier eksperten.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter