Helsesøstermangel i Tromsø:

Marta Hofsøy (Ap): – Det skal ikke gå ut over elevene at ansatte er sykmeldte

Kommunestyrepolitikeren ber administrasjonen finne en løsning på helsesøstermangelen på Kongsbakken.

KREVER LØSNING: Marta Hofsøy (AP) krever at administrasjonen finner en løsning på at Kongsbakken-elevene i praksis ikke har helsesøstertilbud. 

Det er uakseptabelt at elevene på Kongsbakken i realiteten står uten helsesøster.

Marta Hofsøy (AP)
Dette er saken
  • Kongsbakken videregående skole har helsesøster på skolen to dager i uka, en 40 prosentstilling som fylles av to helsesøstre.
  • I oktober ble én av dem langtidssykmeldt, og i april ble også den andre helsesøstera sykmeldt.
  • Rektor Turid Furumo har sendt klage til kommunen fordi det ikke er blitt satt inn vikarer, men ifølge seksjonsleder Anne Lium Berger er det ingen tilgjengelige helsesøstre som vil gå inn i disse vikariatene.
nyheter

To helsesøstre fyller en 40 prosentstilling ved Kongsbakken videregående skole, men begge er nå sykmeldte.

Rektor Turid Furumo har klaget til kommunen fordi de ikke har satt inn vikar, men ønsker også at stillingsprosenten skal økes til 80 prosent. Seksjonsleder Anne Lium Berger i kommunen sier at det ikke er tilgjengelige helsesøstre til å gå inn i disse vikariatene, og at en stillingsøkning er uaktuelt med mindre det bevilges mer penger til tjenesten.

LES OGSÅ: Rektor og elever reagerer på manglende helsesøstertjeneste ved Kongsbakken

Benjamin Furuly, fylkestingsrepresentant for Troms Høyre, mener kommunen ikke prioriterer saken høyt nok. Han vil gå inn for at fylket kan bevilge ekstra midler for å løse situasjonen ved Kongsbakken.

Marta Hofsøy (Ap), kommunestyrerepresentant og nestleder i utdanningskomiteen, vil også ha en løsning på saken.

LES OGSÅ: Fylkespolitiker: – Forferdelig å høre at elever ikke får det de har krav på

– Det er uakseptabelt at elevene på Kongsbakken i realiteten står uten helsesøster i dag. Jeg vil følge opp saken slik at dette ryddes opp i, sier Marta Hofsøy.

Bør være tilgjengelig

Hofsøy mener at helsesøster bør være tilgjengelig på alle skoler hver eneste dag. Dette fordi folk ikke kan planlegge når man får en dårlig dag, eller når det er mulig å få hjelp.

LES OGSÅ: Gyllenborg-elever får Grønnåsen som ungdomsskole  (for abonnenter)

– Det skal ikke gå ut over elevene på Kongsbakken at ansatte er sykmeldte og at det er krevende å ansette vikarer. Dette må ryddes opp i, og jeg har bedt administrasjonen om svar på hva de har tenkt å gjøre for å løse dette, sier hun.

Elevene har et stående tilbud om helsesøster ved helsestasjonen på Tvibit, men Hofsøy mener at dét ikke er godt nok.

LES OGSÅ: Kommunen brukte 19 millioner mindre enn planlagt i 2017 – setter hele summen på fond (for abonnenter)

– Å måtte forlate skolen hever terskelen for å kontakte helsesøster, og det er uheldig. Elevene er veldig tydelige på at det er viktig at helsesøster er til stede på skolen, og da må vi lytte til dem. Jeg har imidlertid spurt administrasjonen om det kan være mulig å gi Tvibit-tilbudet på skolen når situasjonen er slik som den er i dag, sier hun.