Nordland, Troms og Finnmark samler seg om Bodø som europeisk kulturhovedstad

Bodø er eneste norske søkerby til europeisk kulturhovedstad i 2024, med støtte fra fylkesrådslederne i de tre nordligste fylkene.

HELT ENIGE: Willy Ørnebakk (t.v.), Tomas Norvoll og Ragnhild Vassvik står samlet bak prestisjeprosjektet til Bodø og Nordland. Foto: Emil Bremnes 

nyheter

Om Bodø når gjennom, blir det den første kulturhovedstaden nord for polarsirkelen. Under styremøtet til Nord-Norges Europakontor i Brussel denne uken ga også fylkesrådslederne i Troms og Finnmark sin fulle støtte til Bodø-søknaden. Det skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

LES OGSÅ: Bodø stikker seg mer fram som «arktisk by» enn Tromsø

– Det er klart vi i Troms støtter opp om Bodø sitt kandidatur. Nord-Norge som helhet vil være tjent med at de får tittelen, sier Willy Ørnebakk (Ap), fylkesrådsleder i Troms, i pressemeldingen.

Står samlet

Nordlands fylkesrådsleder, Tomas Norvoll (Ap), sier at han setter pris på støtten prosjektet har mottatt fra resten av landsdelen og at det betyr mye at man står samlet.

– Prosjektet handler jo ikke bare om Bodø og Nordland. Dersom vi vinner blir det den første kulturhovedstaden nord for polarsirkelen, så dette er en unik mulighet til å vise resten av verden det livskraftige og pulserende nord som vi kjenner, sier Norvoll.

LES OGSÅ: Frøydis (58) ble nektet inngang på pub i Bodø fordi hun hadde på seg TIL-skjerf: – Nå flytter jeg hjem til Tromsø

Han mener det vil bidra til å øke Nord-Norges synlighet, gi nytt liv til kulturtilbudet nordpå og spre turismen til landsdelen.

«Arcticulation»

Den arktiske dimensjonen spiller en viktig rolle i byens visjon for kulturhovedstadsåret, som i april ble bestemt at skal være «Arcticulation» – der skrivefeilen er helt bevisst.

Bodø er eneste norske søkerby for 2024, men møter konkurranse fra byer i andre ikke-EU-land som Makedonia, Albania, Bosnia-Hercegovina og Montenegro. Vinneren av konkurransen annonseres i slutten av 2019 av EU-representanter fra diverse land og institusjoner.