Tråler gikk på grunn i Hamna onsdag kveld etter teknisk svikt

– Den endret ikke kurs og bare fortsatte rett fram, inn i fjæra, sier et vitne til iTromsø.

  Foto: Tråleren skal i løpet av kvelden få hjelp til å komme seg av grunn. Foto: iTromsø-tipser

nyheter

Den spanskregistrerte tråleren gikk på grunn ved Solneset i Hamna på Tromsøya, etter å ha kommet inn nordfra gjennom Grøtsundet.

Ingen personer ble skadd i hendelsen som politiet fikk melding om i 21.30-tida onsdag kveld.

FULGTE MED: Det var mange vitner som fulgte bergingsarbeidet med den spanske tråleren.  Foto: Morten Nelson

 

Tråleren kom seg av grunn da flosjøen kom inn cirka klokken halv tolv.

Slepebåt på vei

  Foto: iTromsø-tipser

– Fartøyet har grunnstøtt og slepebåt er på vei. Ingen har kommet til skade, og det er ingen fare for utslipp. Vi er i kontakt med kapteinen for å avdekke årsakssammenhengen, skrev politiet på Twitter like etter at hendelsen fant sted.

Klokka 22.35 sier politiet til iTromsø at de har vært i kontakt med kapteinen, og at det skal være tekniske årsaker og en svikt i autopiloten som førte grunnstøtingen. Både kapteinen og styrmannen har blåst grønt i alkometeret.

– Det er ikke mistanke om andre bakenforliggende årsaker enn teknisk svikt, sier operasjonsleder Rune Nilsen.

Hovedredningssentralen Nord-Norge betegner situasjonen som udramatisk.

- Vi vet om det, men det er ikke noe vi håndterer. Den står trygt på grunn, og det er ikke noe som tyder at den tar inn vann eller at noen personer er i fare. Den får hjelp av et kystvaktskip og en brannbåt for å komme seg av grunn, sier redningsleder Jakob Carlsen til iTromsø klokka 22.00.

BISTO: Både kystvakten og slepebåt deltok i arbeidet med å få tråleren flott.  Foto: Morten Nelson

 

Står på 3,5 meters dybde

Ifølge Tromsø Brann og redning, som ligger ute ved havaristen med redningsbåten sin "Rescue Aurora", er det snakk om en tråler på 700 tonn og en lengde på nesten 60 meter som har gått på grunn.

  Foto: iTromsø-tipser

– Vi har mannskap der ute. Ifølge opplysningene vi har mottatt er det bare 3,5 meter dybde på stedet, mens tråleren har en dypgang på 5 meter. Så den står godt plantet, sier brannmester Simen Frantzen til iTromsø.

Han opplyser at brannvesenets oppdrag er å være i beredskap i tillfelle forurensing.

– Så langt er det ingen tegn til forurensing, men vi kommer til å opprettholde beredskapen til tråleren er trukket av grunn. Det vil kunne være et kritisk øyeblikk med tanke på mulig lekkasje og forurensing. Det er jo snakk om en stor båt, sier brannmester Frantzen.

Også kystvaktskipet KV "Barentshav" ankom havaristen onsdag kveld.

– Kystverket har gitt oss beskjed om at slepebåt er på vei, sa Frantzen til iTromsø i 22.15-tiden.

– Endret ikke kurs

Foto: iTromsø-tipser 

iTromsø har vært i kontakt med en rekke vitner til hendelsen. Ett vitne anslår at skipet ligger anslagsvis 50 til 100 meter fra land.

– Jeg så den komme nordfra og inn i sundet. Kursen så grei ut først, men den endra ikke kurs og bare fortsatte rett fram inn i fjæra. Han står garantert på grunn. Jeg ser i kikkerten at han forsøker å bakke, sier et annet vitne til iTromsø.