Skal kåre den flinkeste hjemmebryggeren i Tromsø

Det ligger stor ære i å brygge godt øl. Nå skal et dommerpanel bestemme hvem som er den beste hjemmebryggeren i Tromsø.

INITIATIV: Tormod Bruvoll (til venstre) har tatt initiativ til hjemmebryggerkonkurranse, og hentet onsdag innleverte bidrag hos Gulating. Alle foto: Sanna Drogset Børstad 

nyheter

Det klirrer når Ronald Helgesen og Mads Hansen på Gulating legger konkurransebidragene opp i pappeska. Fristen for å levere sine bidrag til ølbryggekonkurransen har akkurat gått ut.

Det er Tormod Bruvoll i Tromsø hjemmebryggerlaug som har tatt initiativet til konkurransen, der hjemmebryggere skal konkurrere mot hverandre i hvem som har laget det aller beste ølet.

Skal avgjøres snart

Konkurransen er den tredje i rekken.

LES OGSÅ: Slik brygger du ølet ditt selv

– For to år siden hadde vi den første, og da fikk man bare levere tysk øl. Da hadde vi 21 forskjellige øl å vurdere, sier Bruvoll.

BIDRAG: Deltakerne leverer inn tre flasker av hver type øl de bidrar med. 

I fjor, da det bare var lov å levere IPA, fikk de bare ti bidrag. Ved et annet tilfelle måtte de avlyse konkurransen på grunn av liten interesse. Denne gangen har de imidlertid økt premiene, samt åpnet for at folk kan levere inn den typen øl de selv ønsker, til det de har kalt sankthans-konkurransen.

– Dømminga vil foregå mellom 20. og 25. juni. Det kommer litt an på hvor mange forskjellige typer øl vi får inn. Det er dumt å smake veldig mange typer på én og samme dag, sier Bruvoll.

LES OGSÅ: Starter egen forening for hjemmebryggere

Premiene strekker seg fra flasker og ingredienser til å få være med på å brygge sammen med lokale mikrobryggerier.

Økende interesse

I dommerpanelet sitter andre hjemmebryggere, og du får dermed vite akkurat hva andre bryggere mener om nettopp din øl.

– Tidligere har det vært mye forskjellig, og mye har vært bra. Vi i Tromsø har mye å lære når det kommer til hvordan man brygger øl, men samtidig er det mange som går foran med et godt eksempel.

Facebookgruppa «Ølbryggere i Tromsø» har godt over 400 medlemmer, så interessen for øl er stor. I bryggerlauget er de imidlertid bare tre personer for øyeblikket.

KONKURRANSE: Mads Hansen (til venstre) og Ronald Helgesen ved Gulating med noen av bidragene til sommerens konkurranse. 

– Vi har prøvd å samle bryggerne til treff for å utveksle erfaringer, men det har vært litt vanskelig på grunn av interesse og tid. Denne konkurransen vil hjelpe oss og se hvor mange som er interessert i dette, sier Bruvoll.

Øl til halloween og jul

Det blir arrangert to konkurranser til i løpet av året. Den første, som har leveringsfrist 2. november, har halloweentema. Etter det kommer juleølkonkurransen.

Hos Gulating har de sett en klar økning i interessen for hjemmebrygging, med kunder som er interessert i alt fra ferdigpakker til mer avansert utstyr.

LES OGSÅ: Hun skal lære Tromsø-kvinner å nyte øl

– Det har skjedd enormt mye siden jeg startet med brygging for 8,5 år siden, sier Mads Hansen.

– På facebookgruppa er det mange som bidrar, mange har lest mye, og mange mener at de selv har laget det aller beste ølet. Men det vet de jo ikke før de har fått det dømt i konkurransen, legger han til.

Bruvoll kjenner til sistnevnte fenomen.

– Jeg er med på konkurransen, både med egne øl og som dommer. Men jeg kan selvsagt ikke dømme mine egne øl, for da hadde jeg garantert tatt både første-, andre- og tredjeplassen, ler han.