Været betyr mindre for humøret og livskvaliteten din enn du tror

Her er ekspertenes tips for å holde humøret oppe i gråværet: Sammenlign deg selv med dem som har det verre, og sørg for å få en god natts søvn.

KUNNE VÆRT VERRE: Audun Hetlands råd for å takle skittværet er å sammenligne deg og din livssituasjon med noen som har det verre.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Mennesket er det mest sosiale dyret på jorda, Vi bruker andre som referanse. Vi kan gjerne takle dårlig vær lenge, så sant ingen andre har bedre vær. Problemet oppstår når det er sinnssykt fint vær i Oslo og skittvær her i Tromsø. Det er den samme effekten som slår inn hvis naboen din kjøper ny og fin bil. Da blir din egen bil, som du var fornøyd med inntil i går, plutselig mye kjipere, sier Audun Hetland, førsteamanuensis ved Institutt for psykologi.

– I gamle dager var det nok enklere, for da slapp man å få andres godvær trødd opp i trynet på Facebook og i andre kanaler.

Druer og agurker

For å forklare forteller Hetland om et forsøk hvor to aper belønnes med agurkbiter for å utføre en enkel oppgave. Når den ene plutselig får en drue i stedet, og den andre fortsatt bare får agurk, reagerer den med å kaste agurkbiten på forskeren og riste febrilsk i glassburet.

– Jeg synes den videoen er ganske festlig, og illustrerer poenget godt. Hadde det vært skittvær i sør også, så hadde vi vært fornøyde med å spise agurk i regnet, men siden de har sol og druer så blir vi forbanna, sier han.


– Hva skal vi gjøre, da?

– Vi kan styre hvem vi sammenligner oss med. Hvis du alltid sammenligner deg med dem som har det bedre enn deg, vil du føle deg miserabel. Tenk heller på de stakkars flyktningene som risikerer livene sine for å ta seg over Middelhavet, og ikke engang får slippe inn i Europa. Vi kan godt være litt mer takknemlige for at vi har det så godt her oppe. Så får været bare være som det er.

Kan bare bli bedre

I tillegg til sammenligningen med andre, kommer man heller ikke utenom forventninger knyttet til hvilken dato det er, mener Hetland.

– Fem grader og regn er enklere å takle 1. oktober enn 1. juni, fordi når det drar seg mot sommer så forventer vi at det skal bli finere vær, sier han.

Hetland sammenligner gjerne været med livet for øvrig: Det er gjennomsnittlig og svinger opp og ned.

– Når det er bra så vil det snart snu til det verre, men det er også slik at når været eller livet er som aller verst, vil det snart bli bedre. Livet og været har samme livstidsgaranti: Det vil endre seg.

– Søvn er viktigere

Joar Vittersø er professor ved Institutt for psykologi, og forsker blant annet på livskvalitet. Ifølge ham påvirker været humør og livskvalitet i veldig liten grad.

– Været påvirker nok humøret litt, men mindre enn man tror. En studie viste at mindre enn fem prosent av forskjellen som ble observert i folks humør skyldtes værfenomener. 95 prosent skyldes altså noe annet, for eksempel er lite søvn mye viktigere for humøret enn det været er, så hvis du er i dårlig humør på en regnværsdag så er det mer sannsynlig at det er den dårlige søvnen som er årsaken. Utfordringen er at vi ofte kjenner på det dårlige humøret først, og så tillegger vi det årsaker vi observerer rundt oss, for eksempel at det regner ute.

SØVN VIKTIGERE ENN SOL: Søvnkvalitet betyr mer for humøret ditt enn været, ifølge Joar Vittersø, professor ved Institutt for psykologi ved UiT.   Foto: UiT


Vittersø er imidlertid ikke sikker på om humøret i nord er så dårlig etter perioden med dårlig vær.

– Jeg er egentlig glad for at vi ikke har 30 grader her, jeg, selv om det gjerne kunne vært litt varmere. Det er uansett lite man kan gjøre med været, så den beste strategien er å ikke være så opptatt av det, men heller sørge for at man får nok søvn, sier Vittersø.