Etter at ordfører Kristin Røymo varslet at hun ikke ønsket gjenvalg som ordførerkandidat for Tromsø Arbeiderparti, er nominasjonsprosessen i Tromsø AP mer åpen enn noen gang. På papiret skal 80 delegater bestemme den endelige nominasjonslista i november. 70 delegater fra lokallagene, fordelt ut ifra medlemstall, og ti delegater fra styret i Tromsø Arbeiderparti, utgjør nominasjonsmøtet i partiet.

Delegatfordelingen viser at de desidert største lokallagene i partiet er Tromsø Sentrum Arbeiderlag, under ledelse av Pia Svendsgaard, med 18 delegater, og Tromsø AUF, under ledelse av Hanna Rasmussen, med 21 delegater.

AUF størst innflytelse

MOBILISERER ARBEIDERLAG: Leder i nominasjonskomiteen og organisatorisk nestleder Torbjørn Bongo, politisk nestleder Tove K. Knutsen og styreleder Oddbjørn Eidissen reiser nå rundt for å reorganisere og få opp arbeiderlagene i forkant av nominasjonen.

Med en fjerdedel av delegatene vil altså AUFs delegater bli den største delegasjonen under nominasjonsmøtet. Organisatorisk nestleder Rikke Sætran mener det er bra at ungdommen har mye innflytelse i partiet:

– Vi er opptatt av at alle skal bli hørt, og ikke bare de som har vært med lenge. Ungdomsorganisasjonen er jo fremtiden til partiet, mener Sætran.

Sætran sier AUF håper på en ordførerkandidat som er opptatt av AUF sine saker, der fokuset fremover blir på miljø og et flerkulturelt samfunn.

A-lagsstrukturen mobiliseres

Partileder Oddbjørn Eidissen skal, sammen med politisk nestleder Tove Karoline Knutsen og flere andre fra styret, i disse dager reise rundt til arbeiderlagene i kommunen. Han sier at aktivitetsnivået i arbeiderlagene er forskjellig, men mener representantskapssystemet til Tromsø Arbeiderparti enda fungerer slik det skal.

– Representantskapssystemet fungerer greit. Det gir en representasjon ut ifra hvor mange medlemmer som er i hvert lag. Det er viktig at vi har en god fordeling.

Eidissen kan fortelle at styret denne uka har besluttet å mobilisere arbeiderlagene i kommunepartiet.

– Vi satt sammen i styret denne uka og har planlagt reiserute for å få besøkt alle sammen, sier Eidissen.

Kjøttvekta avgjør

Geir Jarle Voldmo er tidligere organisatorisk nestleder i Tromsø Arbeiderparti, og satt i styret fram til 2016. Han kjenner Tromsø Arbeiderparti godt, og forteller at AUF de senere årene har hatt avgjørende betydning i ordførernominasjonene og i de politiske prosessene i partiet. De kan bli tungen på vektskålen i år.

– AUF er en klar maktfaktor i partiet. De har også hatt stor innvirkning på de politiske valgene partiet har gjort de senere årene. Spesielt når det gjelder innføring av bompenger, motstand mot oljevirksomhet utenfor Lofoten og andre miljøsaker.

Svendsgaard ny leder i Sentrum A-lag

LEDER STØRSTe A-LAG: Pia Svendsgaard er tilbake i tromsøpolitkken, og ble valgt som ny leder i det største arbeiderlaget i Tromsø i vinter.

Pia Svendsgaard, nyvalgt leder i Sentrum arbeiderlag, styrer det største arbeiderlaget i Tromsø, utenom AUF, med 17 delegater. Hun sier at arbeiderlaget nå forbereder seg på nominasjon, men mener det er for tidlig i prosessen å avgjøre om arbeiderlaget vil binde sine delegater til én kandidat. Likevel varsler hun at det er en forventning i arbeiderlaget at representantskapet i Tromsø AP skal ha større innflytelse i årene som kommer.

– For noen år siden ble alle store saker i Tromsø Ap avgjort i representantskapet. sier Svendsgaard.

Nominasjonsmøtet i Tromsø AP vil bli avholdt i november.

Det er vanlig at arbeiderlagene mobiliserer medlemmer i forkant av år med nominasjon. Da Røymo trakk seg sent i prosessen får Tromsø AP ikke denne effekten i år. AUF og Tromsø AP har til sammen mistet 133 medlemmer siden forrige nominasjon.

Lokallagene i Tromsø AP og AUF har ett delegat pr. 10. medlem i representantskapet. Nominasjonsmøtet til Tromsø AP settes sammen av representantskapet og ti delegater fra styret i Tromsø Arbeiderparti.