Et fåtalls mennesker har møtt opp ved Roald Amundsens park på Prostneset mandag formiddag. I bakgrunnen skimtes statuen av nasjonalhelten og polfareren som forsvant et sted i isødet for 90 år siden. I det sørlige hjørnet av parken står «Latham»-monumentet, en minneplate på fransk som kan fortelle om det gamle franske krigsskipet og dets besetning som forsvant sammen med Amundsen.

Det antas at de omkom 18. juni 1928, i et forsøk på å finne polfareren Umberto Nobile, som hadde vært savnet etter en ferd mot Nordpolen.

– Vi vet at den siste dagen han ble sett i live var her i Tromsø. Navnet Roald Amundsen og Tromsø er vevd tett sammen, og fortellingene om han i byen er mange. Han startet ofte turene sine herfra, etter å ha hentet erfaring og informasjon fra selfangere og andre polseilere i byen, sier varaordfører Jarle Aarbakke (Ap), og fortsetter:

– Han hadde en enorm nysgjerrighet til å finne ut av det ukjente, han hadde et enormt mot og en enorm handlekraft. Nå er det vår jobb å huske arven, og løfte den videre.

POLARHELT: Roald Amundsen (1872 – 1928) er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde fram til Sydpolpunktet i desember 1911, for å ha seilt Nordvestpassasjen for første gang i 1903.

Uvisst hva som skjedde

Aarbakke står foran minneplaten på Prostneset og holder tale til ære for Amundsen før han skal legge ned en krans på stedet.

På denne junidagen for 90 år siden vrimlet det av folk og journalister i området som ville se Amundsen og den franske besetningen gjøre seg klare ute i Tromsøysundet med flybåten «Latham».

Leteaksjonen etter Nobile hadde allerede pågått noen uker, og hele 1.500 mennesker var involvert i det som var den største redningsaksjonen i polare strøk noensinne.

Litt under en måned tidligere hadde Nobile havarert med luftskipet «Italia» etter en ferd mot Nordpolen. Og selv om Amundsen hadde røket uklar med Nobile under en tur med luftskipet «Norge» over Nordpolen to år tidligere, ville han likevel lete etter rivalen.

MINNES AMUNDESEN: – Han hadde en enorm nysgjerrighet til å finne ut av det ukjente, han hadde et enormt mot og en enorm handlekraft. Nå er det vår jobb å huske arven, og løfte den videre, sier Aarbakke om Amundsen.

Men Amundsen kom aldri hjem igjen. Hva som skjedde den junidagen i 1928 er fremdeles uvisst, men faktum er at timer etter at flyet tok av fra Tromsø så var radiosignalene borte. I september samme år ble Amundsen erklært død, og måneden etter ble bensintanken til «Latham» funnet. Den står i dag på Polarmuseet.

– Ville sett bra ut å redde rivalen

– En teori er at Amundsen og de fem besetningsmedlemmene hadde funnet den utbrente luftballongen fra Nobiles ekspedisjon, men omkom i isen etterpå. Det er funnet deler av en teltleir på Svalbard med noen ting som kan stamme fra Nobile, og man har derfor trodd at Amundsen skal ha tatt med seg disse for å bevise at han hadde funnet skipet. Senere skal han da ikke ha klart å ta av med flyet og forsvunnet i isen. Men dette blir jo bare spekulasjoner, sier daglig leder ved Polarmuseet, Silje Gaupseth.

– Men hvorfor skulle Amundsen lete etter Nobile, når de var rivaler?

– Det var jo satt i gang en storstilt leteaksjon, og Amundsen ville delta i dette. Han var en gammel ringrev på dette tidspunktet, karrieren var på hell og det ville kanskje sett bra ut om han var den som reddet Nobile, sier Gaupseth til iTromsø før Aarbakke skyter inn:

– Jeg leser et funn av respekt i denne handlingen også. De hadde jo vært kollegaer, og det betød sikkert mye å skulle være med å finne han. Dessverre ble det ikke slik.

Nobile og de andre overlevende fra hans ekspedisjon ble funnet etter 48 dager i den drivende pakkisen. Vraket av «Latham» eller levningene til Amundsen er aldri funnet.