Dansk arkitektfirma skal utvikle nye Tromsø Museum

Statsbygg har bestemt at danske Henning Larsen Architects, et av Nordens fremste arkitektfirmaer, får oppdraget med å utvikle nytt museum i Tromsø. De har med seg blant annet tromsøfirmaet Borealis Arkitekter.

MUSEUMSTOMTA: Her skal det nye museet bygges, på den gamle tomgodslagertomta til Mack ved Strandveien. Bygget viser volum, ikke hvordan det skal se ut, det skal vinnerne nå starte jobben med.   Foto: AT Plan & Arkitektur AS

nyheter

Etter at ti grupper leverte inn tilbud i konkurransen, har nå Statsbygg valgt prosjekteringsgruppen som skal utvikle det nye museet i Tromsø. Med en rekke kulturbygg på CV-en skal et av Nordens fremste arkitektfirmaer planlegge nye Tromsø Museum – Universitetsmuseet, sammen med blant annet lokale arkitekter fra Ishavsbyen.

– De er et kjent arkitektkontor, spesielt i Norden hvor de har hatt mange oppdrag. De har slått seg sammen med Borealis Arkitekter i Tromsø som gjør at vi får veldig bra arkitektkompetanse. Det har vært engstelse på grunn av konkurranseformen at vi ikke ville få nok arkitektkompetanse, men det vil vinneren absolutt bidra til at vi nå får, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

LES OGSÅ: Foreslår nytt navn for Tromsø Museum

Jobbe tett med eierne

Danske Henning Larsen Architects, et av Nordens ledende arkitektfirmaer, står bak vinnertilbudet. Med seg har de lokale Borealis Arkitekter, som har over 40 års erfaring fra byggeprosjekter i Tromsø. Også COWI, SLA og Expology er med i gruppen.

– Gruppen vil se på ulike løsningsalternativer. De vil jobbe tett med UiT – Norges arktiske universitet som eier museet. De fysiske rammene for museet skal avklares i en egen reguleringsprosess der vi som forslagsstiller vil ha en tett dialog med Tromsø kommune, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg i en pressemelding.

Klart best på kvalitet

Det viktigste tildelingskriteriet i konkurransen har vært kvalitet. Statsbygg har lagt vekt på overføringsverdi fra tidligere prosjekter til arbeidet som nå skal gjøres med Tromsø Museum.

– Vi har særlig sett etter noen som har ledet og koordinert store og komplekse prosjekter med de samme funksjonene som museet i Tromsø skal ha, og som kan ta med seg denne erfaringen. I tillegg har erfaring med tegning og prosjektering av kulturbygg vært viktig. På disse punktene var vinnergruppen klart best, sier Sandberg.

Henning Larsen står blant annet bak konserthuset Harpa i Reykjavik, Umeå kunstmuseum og Mosegaard museum i Aarhus. De er involvert i en rekke store byggeprosjekter verden over og har tegnet det nye veterinærbygget på Campus Ås, et av Statsbyggs største byggeprosjekter.

LES OGSÅ: – De er ikke sultne nok, og på sikt vil det bli kjedelig arkitektur (for abonnenter)

Milliardprosjekt

Sammen med UiT – Norges arktiske universitet vil prosjekteringsgruppen nå gå i gang med å utvikle og designe et bygg for en samlokalisering av virksomheten til Tromsø Museum – Universitetsmuseet, som i dag består av fire utstillingsarenaer. I dette ligger også en innledende mulighetsstudie som grunnlag for reguleringsarbeid, skisse- og forprosjektet.

Det planlagte museet er på maksimalt 19.700 kvadratmeter. Kostnadsrammen er på om lag 1,5 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Mener byens nye signalbygg fortjener arkitektkonkurranse (for abonnenter)