Setter av over 100.000 til samisk hus i Tromsø: – Antallet samer i byene er fordoblet

Grunnet økning i antall samer i byene, ønsker Arbeiderpartiets sametingsgruppe å få et samisk hus i Tromsø.

ØNSKER SAMISK HUS i TROMSØ: Synnøve Søndergaard (Ap).   Foto: Kenneth Hætta/ Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur

nyheter

– Vi har sett at antallet samer i byene er fordoblet på ti år. I Tromsø er det nå over 1400 manntallsførte, sier Synnøve Søndergaard (Ap) fra Gaisi valgkrets, i en pressemelding.

PROSTNESET-ALTERNATIVET: Arktisk urfolkssenter plassert sentralt på Prostneset, nord for havneterminalen. Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur 

 

På bakgrunn av dette legger Arbeiderpartiets sametingsgruppe av 150.000 kroner i revidert budsjett for et samisk hus i Tromsø.

– Vi vet at Tromsø kommune gjerne vil se på muligheten for å opprette et samisk hus. Jeg ser for meg at deler av det tidligere Tromsø kunstmuseum som Tromsø kommune nettopp har kjøpt, kan danne en god ramme rundt all aktivitet som det er naturlig å finne i et slikt «samisk hus». Kultur, administrasjon, møteplass og språkkafé, for å nevne noe. Men det er ikke opp til oss å avgjøre, forteller Søndergaard.

– Når vi får en mulighet i budsjettet, satser vi også på bysamene og samisk hus i Tromsø – akkurat slik vi lovet da vi gikk til valg, understreker hun.