– Det blir et kjempeprosjekt for oss, og en prosess vi gleder oss veldig til siden vi har gode erfaringer med slike bygg. Dette går inn i kjernekompetansen vi har jobbet med i mange år, med utstilling, undervisning og forskning. Vi får være med på å omdanne Tromsøs havnestrøk fra gammel industri til kultur. Vi er utrolig stolte over å få muligheten til å utvikle dette prosjektet, sier arkitekt og partner Kasper Kyndesen i Henning Larsen Architects AS på telefon fra København til iTromsø.

Med sine 280 ansatte i flere land, har det danske arkitektfirmaet gjort seg bemerket.

OPERAHUS: I 2013 vant de arkitekturprisen Mies Van der Rohe for Har­pa opera­hus i Rey­kja­vik. Foto: Nic Lehoux

For operaen Harpa i Reykjavik vant de den prestisjefylte Mies Van der Rohe-prisen i 2013. Kyndesen har ikke vært i Tromsø, men de har lokale samarbeidspartnere.

– Lokal forankring er viktig og har lokalt arkitektsamarbeid når vi går inn i prosjekter. I forbindelse med museet samarbeider vi med lokale aktører som Tromsø kommune, byggherre, UiT og brukerne for å sikre en smidig prosess. I tillegg har vi stort fokus på bærekraft og vi har en egen avdeling med en kompetanse om dette, som kommer til å delta i designprosessen, sier Kyndesen.

MUSEUM: Henning Larsen Ar­chi­tects, som får oppdraget i Tromsø, har tidligere teg­net blant an­net Moesgaard Mu­se­um i Århus. Foto: Hufton + Crow

Hvordan det nye museet kommer til å se ut, om det blir et signalbygg, vil han ikke ha for sterke meninger om.

LES FRA SIDELINJA: Nye Tromsø Museum må ikke bli en død rev i maurtua

Han er imidlertid opptatt av at det skal være et museum både for dem som skal ha det som arbeidsplass og besøkende.

– Det vil bli en fantastisk publikumsmagnet. Det handler ikke bare om utvikling av design, men arkitektur som skal tilpasses et spennende byggeprogram og gi en spennende plassering for byen.

Daglig leder Paul B. Pincus i Borealis Arkitekter i Tromsø er glad for at de er med i gruppen som vant anbudskonkurransen om det nye museet, selv om det formelle ikke er på plass ennå.

– Det er vanlig med karantenetid på 14 dager før kontrakten underskrives. Det er gledelig, selv om mye gjenstår, sier Pincus.