Grått, vått og kaldt også denne uka: – Håp om bedre vær på søndag

Slik kan værmeldingen for uken kort oppsummeres.

REGNVÆR: Ikke legg vekk paraplyen med det aller første. 

nyheter

Etter en tidvis skrekkelig junimåned, er det fortsatt dårlig med grillvær i sikte. I Tromsø ventes det regn stort sett hele uken.

– Inneaktiviteter kan være et godt alternativ, sier vakthavende meteorolog, Ola Mellem, ved Vervarslinga for Nord-Norge.

LES OGSÅ: Nå kommer årets lengste dag

Regn hele uken

Tirsdag har bydd på opphold og små perioder med sol, men regnet forventes å komme tilbake i løpet av ettermiddagen, ifølge Mellem.

– Utover kvelden blir det nok også litt regn. Disse bygene kommer sørfra og brer seg nordover, forteller han.

Regnvær vil prege resten av uken, i hvert fall onsdag og torsdag. For dem som kanskje hadde håpet på turvær til helgen, har heller ikke Mellem særlig lystige utsikter, med et mulig unntak av søndag.

– Det befinner seg et lavtrykk i området som passerer oss nå, så det ser derfor ut til at det blir regn til godt utpå lørdag, sier han.

– Vi har et håp om bedre vær på søndag, men det er usikkert da dette er såpass langt fram i tid.

Kaldt blir det også

Når det gjelder gradestokken, loves det heller ikke tropiske tilstander.

– Det blir en kjølig tendens utover uka, der temperaturen vil ligge på 7–10 grader, sier han.

LES OGSÅ: Været betyr mindre for humøret og livskvaliteten din enn du tror

Om det høres ille ut med enda en uke preget av regn og lave temperaturer, kan Mellem fortelle at det i hvert fall ikke blir de store vindstyrkene.

– I Tromsø blir det sørvestlig bris, og kanskje noe svakere enn det også, sier meteorologen.

Kaldere og våtere enn normalt

Mellem forteller at juniværet hittil statistisk sett har vært kaldere og våtere enn normalen, men vil være forsiktig med å uttale seg om eventuelle bunn- eller toppunkter før måneden er omme.

Klimavakt Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt i Oslo, bekrefter også at Tromsø ligger under normalen i år, men sier at dette vil endre seg.

– Det har vært kaldt, med temperaturer som ligger under normalen. Nedbøren i Tromsø har nådd 100 prosent av månedsnormalen for juni, altså 60 milllimeter, forteller Andersen.

– På Langnes er nedbørprosenten på 139, legger hun til.

Hun opplyser at tallene er basert på målinger fra 1961–1990, og følger et intervall på 30 år. Om vi vil se noen nedbørsrekord i løpet av juni, gjenstår å se.

– Det er ennå en stund igjen, påpeker hun.