Ifølge Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, har lav lønnsvekst og kronefall bidratt til bedret norsk konkurransekraft. Dette har videre gitt et løft i norsk eksport etter flere år med svak utvikling.

– Stemningen i våre medlemsbedrifter holder seg høy. I de eksportrettede bedriftene er vurderingen av nåsituasjonen den beste på syv år. Selv om det ser positivt ut nasjonalt, så er det internasjonale bildet mer urovekkende med tanke på begynnende handelskrig som følge av USAs straffetoll og brexit som nærmer seg. Begge deler skaper usikkerhet om fremtidige rammevilkår for norske eksportbedrifter, forteller Dørum i en pressemelding.

– Svært viktig

Dette betyr at EØS-avtalen er viktig for Nord-Norge.

– Eksporttallene er svært viktige for de nordligste fylkene, og vi ser at fisk utgjør hele 87 prosent av fastlandseksporten. Store deler at dette går til EUs indre marked, og dette viser at EØS-avtalen fortsatt er svært viktig for norsk eksportmarked, sier Målfrid Baik, regiondirektør i NHO Arktis, i pressemeldingen.

Solid økning

I 2016 har vareeksporten utgjort omtrent 13 prosent av BNP i Troms og Finnmark samlet.

Deretter har vareeksporten i Troms økt jevnlig, og i løpet av 2018 har eksporten økt med 33 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.