Inviterer tromsøværingene til italiensk tørrfisk-fest

Lørdag avsluttes minifestivalen "Tørrfisk i Nord" med en eksklusiv middag med den italienske Michelin-kokken Paolo Frosio.

FESTLIG TRIO: Liv Margrethe Hansen, Gunnar Jensen og John-Fredrik Solberg inviterer til tørrfisk-fest lørdag kveld. Da skal det serveres et festmåltid med tørrfisk i hovedrollen.   Foto: Christer Pedersen

nyheter

– Tørrfisk i Nord har vært en kjempesuksess, og det er masse restauranter og publikummere som har spurt om minifestivalen kommer tilbake neste år, forteller Liv Margrethe Hansen, "festivalsjef" for Tørrfisk i Nord og markedssjef i Halvors Tradisjonsfisk.

Godt besøkt

Til tross for rufsete vær, har både restaurantene som har deltatt og infoteltet på Strandtorget hatt godt besøk.

– Tilbakemeldingene er veldig positive, og det har vært veldig mange restauranter som har ønsket å delta med egne tørrfiskretter, sier Hansen.

Infoteltet på Strandtorget har servert tørrfiskretter og informert om tørrfisk og matkultur.

Tirsdag ble det servert over 100 porsjoner tørrfiskboller.

LES OGSÅ: – Veldig morsomt å se en Michelin-kokk bli målløs (for abonnenter)

Kommer tilbake neste år

– Så det vil bli et arrangement neste år, sier hun.

Årets arrangement blir avsluttet med et festmåltid der tørrfisken får spille førstefiolin.

STJERNEKOKK: Paolo Frosio, italiensk kokk med én Michelin-stjerne, kommer til Tromsø for å tilberede festmåltidet med tørrfisk-tema. Foto: Privat 

 

"Dirigent" blir den kjente italienske kokken Paolo Frosio – som er hjemmehørende i byen Bergamo. Han er spesialist på tørrfisk, og fikk en stjerne i den kulinariske "bibelen" Guide Michelin allerede for 25 år siden.

– Han har besøkt Tromsø tidligere og har hatt lyst til å komme hit og jobbe litt, forteller Hansen.

Har med eget team til Tromsø

Frosio kommer til Tromsø fredag kveld og har med seg et team på fem kokker og vineksperter. Disse skal ta over de indre gemakker på Mathallen i Grønnegata.

– Han har sendt menyen på forhånd, og har også lagt ved en råvareliste, forteller kjøkkensjef på Mathallen, Gunnar Jensen.

LES OGSÅ: Feirer Nord-Norges eldste delikatesse med egen festival

Det er i alt fem retter som skal serveres – samtlige unntatt desserten skal være med tørrfisk.

– Han skal lage to av rettene, og vi på Mathallen skal ha ansvar for to av rettene – slik at det blir både italienske spesialiteter og retter med nordnorsk preg, sier han.

Tar med luksus-sitroner

Det er imidlertid Italia som er hovedtema for festmåltidet – og Mathallens bidrag har hentet inspirasjon fra landet som er Norges største eksportmarked for tørrfisk.

Som sagt blir det ikke tørrfisk i desserten.

– Vi har bedt ham om å ta med noen gode sitroner fra Amalfi-kysten slik at vi kan lage en god dessert, sier Jensen.

Samtlige ansatte på Mathallen er invitert til å delta i matlagingen.

– Det er veldig lærerikt å ha gjestekokker på kjøkkenet – vi lærer oss nye ting, og forhåpentlig så lærer de noe av oss. Det er det som er sjarmen med slike opplegg, sier Jensen.

Vil lære om tørrfisk-vin

Sommelier og restaurantsjef John-Fredrik Solberg hadde i utgangspunktet tenkt å sette sammen vinpakken til måltidet.

Etter at han fikk vite at Frosio har med en egen vinekspert så ser han isteden fram til å få nye tips og inspirasjon fra vedkommende.

– Jeg skal holde fingrene av fatet og heller lære om hvilke italienske viner som passer til tørrfisk, sier han med en latter.