Vil bruke 400 millioner kroner på å fjerne plast

Slik vil de øke ressursutnyttelsen av plast.

PLAST: I disse dager dukker det opp plast, mikroplast og mye skrot i strandkanten rundt om i hele landet. Her fra Bygdøy i Oslo.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

nyheter

15. august starter Handelens miljøfond, og medlemmene vil bidra med 50 øre per plastbærepose til fondet.

Til sammen kan dette utgjøre et årsbeløp på mellom 300 millioner til 400 millioner kroner, som skal brukes til å redusere plastforsøpling, øke plastgjenvinning og støtte tiltak som reduserer bruk av plastbæreposer.

– Dette er en god nyhet for miljøet. Medlemmene i fondet er butikker som selger plastbæreposer, og nå tar disse miljøansvar, sier Eirik Oland, daglig leder i Handelens Miljøfond, i en pressemelding.

Vil ha flere på laget

Miljøfondet har allerede medlemmer som står for omtrent 80 prosent av plastposesalget i Norge.

– Vi har med de tre store aktørene innen dagligvare, COOP, Norgesgruppen og Rema 1000, og dessuten aktører som Vinmonopolet, Kolonial.no, Varner, Hennes & Mauritz og One Bag Habit. Vi regner med at mange flere blir med på laget i løpet av sommeren, sier Oland.

MILJØ: Eirik Oland (t.v.), daglig leder i Handelens Miljøfond, og Peter Sundt, styreleder i Handelens Miljøfond. Foto: Katrine Lunde 

 

– Viktig signal

Handelen og Klima- og miljødepartementet har kommet fram til en felles forståelse, hvor handelen selv tar ansvar for å redusere de negative konsekvensene av bruk av plastbæreposer.

– Det er et viktig signal når Klima- og miljødepartementet er villige til å la næringslivet selv etablere konstruktive løsninger som sikrer at midlene som samles inn går til miljøtiltak. Dette kombinert med lave administrative kostnader både for det offentlige og næringslivet gjør dette til en vinn-vinn situasjon, der miljøet er den store vinneren, sier Oland.

– Dette er en kjempesatsing for å redusere miljøproblemene knyttet til plast, og vi kan alle bli mer bevisste på hvordan vi bruker plast i hverdagen, legger han til i pressemeldingen.