Det ble mye rabalder da bildene av asfalten utenfor Tromsø domkirke fant veien til Facebook. Beskrivelser som «et makkverk», «ufattelig stygt» og «arbeidsuhell» florerte.

Kirkeverge Nils H. Opsahl fikk også en trussel retta mot seg, hvor en person oppfordra til å «banke livskiten» ut av ham. Opsahl tar trusselen med fatning, men synes ikke noe om det:

– Mannen forsøkte å avvæpne det han skrev med at dette var en nordnorsk måte å vise temperament på, men jeg har bodd her i 35 år og har aldri opplevd at det er akseptabelt å uttrykke misnøye med å true med å banke opp folk, påpeker han.

SKAL «blestres»: Asfalten som er lagt ned utenfor domkirka skal blestres, en teknikk hvor man blåser bort oljemassen i det øverste laget av asfalten, og sitter igjen med en grå overflate.

– Ville vært fint med brustein

Opsahl har sittet i prosjektgruppa for kirkeparken-prosjektet, men har ikke vært med i beslutningen om valg av underlag.

– Er du fornøyd med at det blir såkalt «blestret» asfalt?

– Prosjektet er ikke ferdig ennå, så dét kan jeg ikke uttale meg om. Hvis man får en nedtonet gråfarge der etter at asfalten er ferdig behandlet, så kan jeg ikke motsette meg det, men det ville vært fint med brustein, sier Opsahl.

– Samtidig er det slik at brustein var en metode man brukte i gamle dager da man ikke hadde asfalt. Jeg er likevel ganske sikker på at valget handler om økonomi, men jeg vil på ingen måte klage på arbeidet kommunen har gjort.

Domkirka skal males med linolje

Det er ingen hemmelighet at endringer i bybildet engasjerer folk. Opsahl mener at det ikke er særegent for Tromsø. Han er imidlertid klar på at det er et spesielt engasjement for kirker i hele landet.

– Vi opplever at når vi gjør ting i kirkene, så blir mange engasjert enten de bruker den eller ei. Når det gjelder kirker så vil folk gjerne at ting skal være som de alltid har vært. Det ligger en forventning om at kirka skal representere noe stabilt, og da tror jeg mange tenker at asfalt ikke hører hjemme der, sier han, og legger til at domkirka også skal males på konservativt vis i løpet av de neste ukene.

– Riksantikvaren lar oss ikke bruke moderne malingstyper, men i stedet en gammel teknikk med linolje.