Siden Tor Ingebrigtsen sa opp direktørjobben i starten av februar – etter at tidligere Helse Nord-styreleder Marianne Telle hevdet seg utsatt for trusler fra Ingebrigtsen i forbindelse med PCI-saken – har Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vært uten direktør. Nå har imidlertid sykehuset lyst ut stillingen, men foreløpig uten søknadsfrist.

– Dette kan du si er en «teaser», så kommer det en mer utfyllende utlysning i august med mer informasjon og søknadsfrist. Vi håper at vi i løpet av høsten finner den rette personen til å lede UNN i fremtiden, sier styreleder Ansgar Gabrielsen.

Jobbet siden april

Ettersom tidligere UNN-styreleder Jorid Andreassen kort tid etter Ingebrigtsens avgang også trakk seg som følge Helse Nords håndtering av trusselsaken, ventet sykehuset med å starte direktørjakten inntil ny styreleder var på plass. Noe som først skjedde i mars, da Helse Nord – etter å ha utsatt å utnevne ny styreleder for å imøtekomme krav om involvering fra Troms fylkeskommune og KS Troms.

– Under styremøtet i april satt vi ned et ansettelsesutvalg, og har siden jobbet sammen med rekrutteringsfirmaet Amrop Delphi om å utforme utlysningsteksten, forklarer Gabrielsen.

Utfordrende oppgaver

Han forteller at det for utvalget har vært viktig å få inn en leder som er synlig og samlende.

– Vi står overfor utfordrende oppgaver i spesialisthelsetjenesten som krever stor omstillingsevne og som forutsetter gode styringssystemer, effektiv logistikk og et sterkt fagmiljø.

Han trekker fram at det er en stor faglig utfordring å sørge for drift innenfor sykehusets økonomiske rammer, samtidig som ressurser brukes slik at riktige tjenester prioriteres og lokal- og universitetsfunksjoner ivaretas.

– Godt samspill med helsevesenet for øvrig, pasienter og andre aktører er avgjørende for å sikre et godt pasienttilbud i landsdelen, sier styrelederen.

Kommunikasjon og samhandling

I utlysningsteksten vises det til at kandidater må ha høyere utdanning, innsikt i spesialisthelsetjeneste og ledererfaring fra større og kompleks virksomhet. Forskningskompetanse trekkes fram som en fordel.

– Det kreves en leder med helhetlig forståelse for samfunnsoppdraget. Stillingen har stor kontaktflate. Evne til konstruktiv samhandling og kommunikasjon internt og eksternt er avgjørende, sier Gabrielsen.

Utlysningsteksten nevner ingenting om lønnsbetingelser. Tor Ingebrigtsen hadde nesten 1,9 millioner kroner i årslønn da han gikk av, samt en sluttavtale som sikret ham 85 prosent av lønnen fram til han pensjoner seg dersom han fortsetter å jobbe for UNN eller ved UiT.